Muzeve të artit zviceran u kërkohet të shfaqin artin e importuar ose të paguajnë taksa

0
Shpërndaje lajmin

Një sërë muzeve të artit u është kërkuar të ekspozojnë veprat e tyre të artit të përjashtuara nga taksat të importuara nga jashtë ose rrezikojnë të paguajnë tatimin për to.
Që nga fillimi i vitit, zyra të ndryshme doganore në Zvicrën gjermanishtfolëse u kanë dërguar letra një sërë muzeve të artit. Në këto letra ata kërkojnë që muzetë të ekspozojnë për publikun veprat e tyre të artit të përjashtuara nga taksat e importuara nga jashtë. Përndryshe, doganat kërcënojnë të kërkojnë detyrime shtesë të importit të llogaritura në bazë të vlerës aktuale të tregut, raportoi NZZ am Sonntag. Pra, nëse një muze do të blinte një pikturë të Pikasos në Francë në vitin 1960 për 100,000 CHF që kapin vlerën e 10 milionë CHF sot, muzeut do t’i duhet të paguante 770,000 CHF vonesë me normën aktuale tatimore prej 7.7%, transmeton albinfo.ch.
Qindra vepra arti janë prekur potencialisht dhe miliona franga që mund të rikthehen. Muzetë pretendojnë se autoritetet doganore zvicerane po sfidojnë një praktikë dekadash të bazuar në një marrëveshje të UNESCO-s që Zvicra nënshkroi në 1953.
Zyra Federale e Doganave u përgjigj se masa është për të verifikuar nëse kushtet për artikujt e importuar pa doganë janë duke u respektuar. Nuk kërkohet një prezantim i përhershëm i veprave të artit, por nëse veprat e artit ekspozohen, ato duhet të ekspozohen në zona të aksesueshme për publikun. Lejohet ruajtja e përkohshme në dhomat e ruajtjes së muzeut.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *