NASA lëshon në hapësirë matësin e ndotjes së ajrit

0
Shpërndaje lajmin

Një raketë SpaceX Falcon 9 u nis me sukses nga Florida të premten, duke mbajtur një pajisje të re të NASA-s që mund të gjurmojë ndotjen e ajrit mbi Amerikën e Veriut. Instrumenti i Monitorimit të Emetimeve Troposferike të Ndotjes (TEMPO) do t’i lejojë shkencëtarët të monitorojnë ndotësit e ajrit dhe burimet e tyre të emetimit nga hapësira më gjithëpërfshirëse se kurrë më parë, deri në nivelin e lagjes, shkruan DW, përcjellë albinfo.ch.
Sipas Kevin Daugherty, menaxher i projektit TEMPO i NASA-s, instrumenti do të matë ndotjen dhe cilësinë e ajrit në të gjithë Amerikën e Veriut, çdo orë gjatë ditës, gjatë gjithë rrugës “nga Puerto Riko deri në rërën e katranit të Kanadasë”. Të dhënat do të përdoren nga Agjencia Amerikane për Mbrojtjen e Mjedisit (EPA), Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA) dhe agjenci të tjera përgjegjëse për trajtimin e ndotjes atmosferike, raporton DW, përcjellë albinfo.ch.
Më shumë se 40% e popullsisë së SHBA-së, 137 milionë njerëz, jetojnë në vende me nivele jo të shëndetshme të ndotjes së grimcave ose ozonit, sipas Shoqatës Amerikane të Mushkërive. Ndotja e ajrit fajësohet për rreth 60,000 vdekje të parakohshme në vit. Ndër ndotësit e gjurmuar nga TEMPO do të jetë dioksidi i azotit, i prodhuar nga djegia e lëndëve djegëse fosile, formaldehidit dhe ozonit. Të dhënat do të vihen në dispozicion online për anëtarët e publikut për të monitoruar informacionin e cilësisë së ajrit në zonën e tyre lokale, shkruan DW, përcjellë albinfo.ch.
TEMPO do të aktivizohet në fund të majit ose në fillim të qershorit dhe do të fillojë të prodhojë të dhëna në tetor, megjithëse nuk do të vihet në dispozicion të publikut deri në prill të vitit të ardhshëm. “Misioni TEMPO ka të bëjë me më shumë sesa thjesht studimin e ndotjes – ka të bëjë me përmirësimin e jetës në Tokë për të gjithë”, tha administratori i NASA-s Bill Nelson në një deklaratë. “Duke monitoruar efektet e çdo gjëje, nga trafiku në orët e pikut deri te ndotja nga zjarret pyjore dhe vullkanet, të dhënat e NASA-s do të ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së ajrit në të gjithë Amerikën e Veriut dhe mbrojtjen e planetit tonë”, tha ai, shkruan DW, përcjellë albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *