January 24, 2022

Ndërprerja e ndërtimit të HEC-ve në Valbonë, vjen reagimi i Organizatës “Toka”

Shpërndaje lajmin

Ditën e sotme Policia e Tropojës vendosi të zbatojë vendimin e Gjykatës së Lartë për ndalimin e vazhdimit të ndërtimit të HEC-it të Valbonës.

Pas këtij veprimi ka reaguar Organizata “Toka” e cila përmes një njoftimi për shtyp thotë se mungesa e punonjësve nuk do të thotë se HEC nuk po punojnë pasi ato mund të kontrollohen dhe në distancë përmes teknologjisë.

Më tej shkruhet se situata po monitorohet nga ndërkombëtarët dhe çdo shkelje sado e vogël, qoftë dhe ndezja e turbinave 5 minuta përbën vepër penale.

Kujtojmë se sot Policia e komisariatit të Tropojës me kërkesë të zyrës përmbarimore pranë Gjykatës së Rrethit Tropojë ka mbështetur aksionin për prezullimin e punës në “Hec Dragobi” që është ngritur mbi lumin e Valbonës.

Njoftimi për Shtyp:

Tropoje, 9 nentor 2021

Përmbaruesi Satbere Shahu i Kukësit konfirmon se Dragobia Energy ka ndërprerë funksionimin
e 2 Hidrocentraleve në lumin Valbonë

Sot, 9 nëntor 2021, përmbaruesi Satbere Shahu zuri vendin e përmbaruesit të Tropojës Eduart Mrishaj dhe vizitoi centralet e 2 impianteve të Dragobia Energy në lumin Valbona brenda Parkut Kombëtar të Luginës së Valbonës, duke konfirmuar se ata kishin respektuar vendimin e Gjykatës së Lart të 21 korrikut 2021. Ajo shoqërohej nga forcat e policisë së Tropojës dhe bashkiake e Tropojës.policia

Nëvendin e parë nuk ishte askush tjetër përveç një roje sigurie, por pas disa minutash mbërriti kreu I forcave të sigurimit të kontraktuar të Gener 2, Erzen Breçani.

Veprimi i tij i pare e TOKA-s, Catherine Bohne, të largohej menjëherë nga vendi.

“Ishte mjaft e sikletshme,” tha Catherine Bohne, “Unë theksova se përmbaruesi më kishte kërkuar të isha I pranishëm, por Erzen tha se nuk kishte rëndësi dhe nuk kisha punë të isha atje.”

Përmbaruesi Shahu më pas kërkoi deklarata dhe nënshkrime nga të gjithë te pranishmit, duke konfirmuar se impianti nuk ishte ne pune.

Catherine Bohne: “Unë u përpoqa të theksoja se isha hedhur jashtë vendit dhe se nuk isha i informuar më parë se do tëpritej – pavarësisht se nuk isha inxhinier – tëgjykoja nese hidrocentrali po funksiononte. Por ne arritëm një marrëveshje, ku unë deklarova thjesht ate qe kishte 2-3 minutave që isha brenda objektit: se ishte qetësi dhe ishte vetëm një roje I pranishëm.”

Pavarësisht nga fakti që zhvilluesit e hidrocentraleve shpesh pretendojnë se po “krijojnë vende pune”, dihet se hidrocentralet operuese kontrollohen nga distanca nëpërmjet teknologjisë dhe nuk kërkojnë praninë e asnjë punonjësi apo aktivitetipune. Kështu, mungesa e punëtorëve nuk tregon në vetvete mungesë funksioni.

Grupi më pas kaloi në centralin e dytë të energjisë Dragobia Energy dhekonfirmoi se 3 turbinat nuk funksiononin në kohën e vizitës.
“Ky ështënjë hap I rëndësishëm në përpjekjet tona për të siguruar që një proces I rregullt ligjor të ndiqet – sado me vonesë – në lumin Valbonë”, deklaron presidentja e TOKA-s Catherine Bohne.

“Pas ditës së sotme, nëse kompania hap çelësin dhe ndez sërish hidrocentralet, qoftë edhe për 5 minuta, qoftë edhe në mes të natës, bëhet një vepër penale që – mos gaboni – do ta ndjekim penalisht”.

Ajo shton: “Kam dëgjuar disa njerëz që thonë “Ç’kuptim ka tani që janëndërtuar?” por ne e kemi argumentuar që në fillim se është funksionimi I hidrocentraleve, me prishjen e rrjedhës natyrore të lumit, ndikimin e tyre.

Mbi lëvizjen e sedimenteve në drejtim të rrymës dhe efektin e tyre potencialisht katastrofik mbi habitatet dhe popullatat e faunës që janë kërcënimi real. Kështu beteja është larg përfundimit. Në fund tëfundit – pasi të fitojmë, hidrocentralet mund të hiqen lehtësisht, duke I kthyer funksionin natyror të lumit.”

Në një rrethanëinteresante, sot nëmëngjes TOKA mori konfirmimin se Drejtoria e Përgjithshme e BE-së për Fqinjësinë dhe Negociatat e Zgjerimit (“DG Near”) nëBruksel po monitoron situatën e vazhdueshme në luminValbonë, si njëtregues I rëndësishëm i funksionit të drejtësisë mjedisore në Shqipëri.

Në orën 9:00 të mëngjesit të nesërm, Catherine Bohne do të paraqitet në Gjykatën e Rrethit Tropojë, për t’iu përgjigjur akuzave për shpifje të ngritura ndaj sajnga zyra e përmbarimit Tropojë./ /


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *