Ndotja e ajrit do të çojë në migrim masiv, thonë ekspertët

Share

Ndotja e ajrit nuk respekton kufijtë kombëtarë dhe degradimi i mjedisit do të çojë në migrim masiv në të ardhmen, tha një avokat mbrojtës në prag të një vendimi mbi migrimin, ndërsa ekspertët paralajmëruan se veprimet e qeverisë duhet të ndërmerren si urgjente.

Sailesh Mehta, një avokat i specializuar në rastet e mjedisit, tha: “Lidhja midis migrimit dhe degradimit të mjedisit është e qartë. Ndërsa ngrohja globale bën pjesë të planetit tonë të pabanueshme, migrimi masiv do të bëhet normë. Ndotja e ajrit dhe ujit nuk respektojnë kufijtë kombëtarë. Ne mund të ndalojmë që një krizë humanitare dhe politike të bëhet një krizë ekzistenciale. Por udhëheqësit tanë duhet të veprojnë tani”, shkruan Guardian, transmeton portal arbresh.info

“Ne kemi të drejtë të thithim ajër të pastër. Qeveritë dhe gjykatat kanë filluar ta njohin këtë të drejtë themelore të njeriut. Problemi nuk është vetëm ai i Bangladeshit dhe botës në zhvillim. Ndotja e ajrit kontribuon në rreth 200,000 vdekje në vit në Mbretërinë e Bashkuar. Një në katër vdekje në të gjithë botën mund të lidhet me ndotjen”, shtoi ai.

Komentet vijnë pasi Franca vendosi që të deportojë një burrë nga Bangladeshi, i cili kishte probleme me frymarrje. Avokati i tij ka deklaruar se vendimi i Francës do të përkeqësojë gjendjen e tij shëndetësore dhe ai mund të preket nga vdekja e parakohshme për shkak të kësaj.

Gjykata e apelit në Bordeaux rrëzoi një urdhër dëbimi kundër 40-vjeçarit sepse ai do të përballej me “një përkeqësim të patologjisë së tij të frymëmarrjes për shkak të ndotjes së ajrit” në vendin e tij të origjinës.

Ndotja e ajrit shkakton 7 milion vdekje të parakohshme në vit, kështu që është e kuptueshme nëse njerëzit ndihen të detyruar të migrojnë në kërkim të ajrit të pastër për të mbrojtur shëndetin e tyre.

Ky fenomen nuk është duke marrë vemendjen e duhur, pasi shumica e njerëzve që vdesin nga ndotja e ajrit janë të varfër.

Sipas Fondacionit të Drejtësisë Mjedisore, një person çdo 1.3 sekonda detyrohet të largohet nga shtëpia dhe komuniteti i tij për shkak të krizës klimatike./arbresh.info./


Share

Komente