Ndryshimet klimatike: Qytetet zvicerane luftojnë e nxehtësinë

0
Shpërndaje lajmin

“Asnjë qytet nuk mund të përballojë të mos e trajtojë këtë çështje kokë më kokë,” thotë Laurence Salamin, arkitekte për qytetin e Sierre në kantonin Valais. I përshtatur nga vreshtat, qyteti në kodër përcaktoi temperaturat e tokës në vitin 2022 dhe, mbi këtë bazë, ka marrë masa për mbjelljen e vegjetacionit, shkruan Swissinfo.ch, transmeton albinfo.ch.
Sion, kryeqyteti i kantonit Valais, nisi të njëjtin udhëtim më herët. Programi AcclimataSion që synon përshtatjen e qytetit ndaj ndryshimeve klimatike u lançua pak më shumë se një dekadë më parë në bashkëpunim me qeverinë zvicerane. Që atëherë, përshtatja klimatike është bërë një parim thelbësor i planifikimit publik. Qëllimi është të sjellë më shumë gjelbër (bimë) dhe blu (ujë) në zemër të qytetit.
Një shembull është rizhvillimi i Place de la Planta, ku ishujt me pemë janë instaluar në verë që nga viti 2020. Autoritetet e Sionit thonë se “këto masa kanë ndryshuar mënyrën e përdorimit të sheshit, duke shtuar jo vetëm vlerë mjedisore, por edhe sociale”. Ato kanë çuar gjithashtu në një rënie mesatare prej gati 7 gradë në temperaturën e sipërfaqes dhe rreth 1 gradë në temperaturën e ambientit.
Një tjetër projekt i njohur gjerësisht në Zvicër është zhvillimi i Ile de la Suze në qytetin Biel, kantoni Bernë. Temperatura e ndjerë në një ditë të nxehtë vere në këtë park, me disa qindra pemë dhe lumë që kalon nëpër të, është shumë më e ulët se në lagjet përreth, transmeton tutje albinfo.ch.
Strategji të ndryshme
Nevoja për veprim ndihet edhe në qytetin mesjetar dhe kantonin e Friburgut. Këtë javë, kantoni prezantoi një udhëzues për komunat. “Ishujt e nxehtësisë kanë të bëjnë me të gjitha komunat, qofshin ato urbane, gjysmë urbane, rurale apo para-alpine”, thuhet në të. “Ky fenomen pritet të rritet në mënyrë dramatike gjatë dekadave të ardhshme dhe ne duhet të fillojmë të përgatitemi për të që sot.
Zonat e cenueshmërisë janë përcaktuar për 18 bashki prioritare. Këto harta nxjerrin në pah ishujt e nxehtësisë dhe të ftohtit në komunat në fjalë, si dhe vendndodhjet e cenueshme si shtëpitë e të moshuarve, shkollat ​​dhe qendrat shëndetësore.
Në kantonin e Vaud, qyteti i Lozanës i ka vendosur vetes një “objektiv të tendës”. Ambicia e saj është të rrisë sipërfaqen e mbuluar nga gjethet e pemëve nga 20% aktuale në 30% deri në vitin 2040. Në qendrën e muzeut Plateforme 10, e kritikuar për mungesën e freskisë, ka plane për të instaluar një shatërvan me mjegull dhe një të re, më të shndritshëm mbulesë dyshemeje.
Gjeneva, ndërkohë, ka instaluar mikro-oaza, të cilat janë krijuar për të ndihmuar vizitorët të shijojnë mjedisin e tyre. Autoritetet po planifikojnë gjithashtu ngjarje rreth këtyre hapësirave të lezetshme për të krijuar lidhje sociale. Në Neuchâtel që flet frëngjisht, qyteti hoqi pothuajse 400 metra katrorë bitum nga zona përreth Port de Serrières gjatë burimit, duke e zëvendësuar atë me një sipërfaqe të re zhavorri dhe bari.
Spërkatni retë dhe sistemet e mjegullimit
Zvicra gjermanisht-folëse po bën përpjekje të ngjashme. Qyteti i Cyrihut ka krijuar një re me spërkatje në Turbinenplatz, një zonë betoni. Winterthur ngjitur i ka vënë vetes objektivin e mbjelljes së 1000 pemëve të reja. St. Gallen, nga ana e tij, dëshiron të menaxhojë më mirë ujin e shiut me konceptin e tij “qytet sfungjeri”. Lucerni është duke u ngritur mbi asfalt të pastër. Dhe Bazeli ka njoftuar instalimin e pemëve në vazo, vela mbi rrugë tregtare dhe sisteme mjegullimi.
Që nga viti 2020, kryeqyteti i Bernës ka testuar disa lloje pemësh nga Ballkani dhe rajone të tjera evropiane. Prova dhjetëvjeçare është krijuar për të përcaktuar se cilat pemë janë më të afta t’i rezistojnë verës së nxehtë dhe periudhave të zgjatura të thatësisë. Shtrimi i merlës dhe pemët e reja tashmë kanë zëvendësuar 1000 metra katror asfalt nga selia e Hekurudhave Federale të Zvicrës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *