Në cilat pjesë të Gjermanisë po rritet taksa e pronës?

0
Shpërndaje lajmin

Këtë vit, qindra qytete gjermane i kanë rritur taksat e tyre mbi pronën.
Ja ku janë parë pikat më të rëndësishme, sipas thelocal.de.
Një sondazh i Dhomës Gjermane të Industrisë dhe Tregtisë ka zbuluar se çdo e shtata bashki me mbi 20,000 banorë ka rritur normën e taksave këtë vit.
Taksa e pronës është një shumë që pronarët e shtëpive dhe bizneset duhet të paguajnë dhe bazohet në vlerën e pronës së tyre. Ndryshe nga taksat e njëhershme të blerjes së pronës, taksa e pronës është vjetore, duke prekur si pronarët e pronave, ashtu edhe qiramarrësit, pasi qiradhënësit mund ta kalojnë këtë taksë mbi qiramarrësit përmes faturave të shërbimeve.
Shuma e taksës së paguar varet kryesisht nga vlera e pronës dhe ndërtesa në të. Megjithatë, pushtetet vendore kanë fjalën e fundit për normat e taksave, të cilat mund të bëjnë një ndryshim të madh. Për shembull, dy shtëpi identike mund të kenë taksa shumë të ndryshme në dy komuna: njëra mund të paguajë 100 €, ndërsa tjetra mund të paguajë deri në 1000 € në vit, përcjell albinfo.ch.
Analiza e kësaj dhome për këtë vit tregoi se Gladbeck në North Rhine-Westphalia dhe Oberursel në Taunus kanë disa nga normat më të larta, ndërsa Ingelheim am Rhein ka një nga më të ulëtat.
Rritjet më të rëndësishme këtë vit ishin për pronarët e pronave në shtetet e Mecklenburg-Pommerania Perëndimore, Rhineland-Pfalz dhe Hesse. Rritja më e madhe ishte në Bad Homburg me një plus prej 345 pikë përqindjeje, e ndjekur nga Xanten me një plus prej 200 pikësh dhe Oberursel me një rritje prej 197 pikësh.
Një nga arsyet e rritjes së taksave është se disa komuna po përpiqen të mbulojnë mungesën e tyre financiare përmes rritjes së të hyrave.
Këto taksa janë jetike për të ardhurat e pushtetit vendor, pasi ato kontribuojnë në rreth 12 për qind të totalit të të ardhurave tatimore. Këto para përdoren për projekte të ndryshme lokale, si rrugë, pishina dhe teatro.
Qytetet po përgatiten gjithashtu për një reformë të ardhshme të taksës së pronës dhe po rrisin paraprakisht normat e tyre për të siguruar të ardhura në të ardhmen.
Rritja e taksave të biznesit
Sipas anketës, më pak bashki kanë rritur taksat e tyre të biznesit: 51 nga 701 u rritën nga viti i kaluar, por këto janë kryesisht në vende më të vogla, ndërsa shtatë komuna ulën normën e taksës së biznesit.
Oberhausen dhe Mülheim an der Ruhr kishin normat më të larta, ndërsa Leverkusen dhe Monheim në Rheinland kishin normat më të ulëta.
Vitet e fundit, bashkitë kanë shënuar të ardhura rekord kryesisht nga taksa e biznesit. Vitin e kaluar, statistikat treguan një rritje gati 15 për qind nga viti i kaluar. Të ardhurat nga taksat e pronës gjithashtu u rritën me dy për qind, duke e çuar totalin e të ardhurave nga të dyja taksat në 85.5 miliardë euro, një rritje prej 12.4 për qind nga viti i kaluar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *