Në cilat pjesë të Zvicrës mund të prisni të jetoni më gjatë?

0
Shpërndaje lajmin

Është zyrtare: Zvicra ka jetëgjatësinë e dytë më të mirë në Evropë – 83.9 vjet mesatarisht – sipas shifrave të publikuara këtë javë nga Eurostat, krahu statistikor i Komisionit Evropian, shkruan The Local, transmeton albinfo.ch.
Për krahasim, jetëgjatësia mesatare në BE është 80.1 vjet.
Vetëm banorët e principatës së vogël të Lihtenshtajnit tejkalojnë Zvicrën për sa i përket jetëgjatësisë: mesatarisht 84,4 vjet. A është e mundur që një dietë e qëndrueshme me djathë dhe çokollatë të ndihmojë në zgjatjen e jetëgjatësisë së popullsisë së Zvicrës, apo ka faktorë të tjerë në lojë?
Baza për një jetë të gjatë është, natyrisht, shëndeti i mirë dhe këtu shkëlqen Zvicra, transmeton tutje albinfo.ch.
“Zvicra përfiton nga një infrastrukturë e mirë shëndetësore dhe sistemi i saj shëndetësor është mjaft efikas në krahasimin ndërkombëtar”, tha për platformën Watson News, Philippe Wanner, demograf në Universitetin e Gjenevës.
Megjithatë, kjo nuk është e vetmja arsye.
Struktura demografike e popullsisë gjithashtu luan një rol, sipas Wanner.
Për shembull, Zvicra ka një popullsi të lartë njerëzish të arsimuar mirë, të cilët në përgjithësi janë më të ndërgjegjshëm për shëndetin. “Ne e dimë se, statistikisht, ata jetojnë më gjatë se njerëzit me arsim të mesëm ose pa trajnim,” theksoi ai. Të ardhurat janë gjithashtu një nga faktorët përcaktues.
Jo vetëm popullsia në përgjithësi, por edhe të moshuarit në Zvicër “kanë burime më të mëdha financiare në krahasim me vendet e tjera”.
Dhe ka edhe një arsye tjetër: emigracioni.
Ju mund të pyesni veten se si imigrimi mund të luajë një rol në jetëgjatësinë, por sipas Wanner, ai po.
“Zvicra karakterizohet fuqishëm nga migrimi: njerëzit që vijnë këtu janë shpesh të shëndetshëm dhe rritin shifrat e pritshmërisë, ndërsa ata me shëndet të dobët priren të kthehen në shtëpi,” tha ai.
Dallimet rajonale
Megjithëse është e lartë në krahasim ndërkombëtar, jetëgjatësia nuk është e njëjtë në të gjithë Zvicrën, por ndryshon nga një rajon në tjetrin: Me një jetëgjatësi mesatare prej 85.7 vjetësh, Ticino kryeson renditjen – jo vetëm për Zvicrën, por për të gjithë Evropën. gjithashtu.
Më pas është rajoni i Liqenit të Gjenevës – kantonet e Gjenevës, Vaud dhe Valais – ku jetëgjatësia mesatare është 84.8 vjet.
Nga ana tjetër, Zvicra Lindore (Graubünden, Schaffhausen, Thurgau, St. Gallen, Glarus dhe dy Appenzells) renditet më e ulëta (83 vjet – që është ende pak më e lartë se mesatarja në shumicën e BE-së, madje edhe aq më tepër në vendet e Evropës Lindore, ku jetëgjatësia mesatare nuk i kalon të ulëtat deri në mesin e viteve ’70).
Pse ka dallime rajonale brenda Zvicrës?
Sipas Wanner, “rreziku i aksidenteve rrugore ose i rënies në male është më i lartë në zonat rurale ose malore. Këto janë ngjarje të rralla, por që godasin një popullsi mjaft të re, gjë që, nga ana tjetër, ul jetëgjatësinë”.
Sjelljet shëndetësore gjithashtu kanë rëndësi.
“Në zonat rurale, sëmundjet e lidhura me konsumin e rëndë të alkoolit ose duhanit, si cirroza e mëlçisë, janë më të zakonshme,” tha Wanner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *