Në këto vende të Zvicrës do të përmirësohen shërbimet e trenave

0
Shpërndaje lajmin

Zvicra tashmë krenohet me një sistem të shkëlqyer hekurudhor, por qeveria ka njoftuar se do të përshpejtojë riparimin e saj në pjesë të caktuara të rrjetit në vitet e ardhshme.
Në një takim të mërkurën, Këshilli Federal vendosi të forcojë më tej infrastrukturën hekurudhore të vendit.
Kjo është një pjesë e projektit të gjerë të qeverisë “RAIL Outlook 2050”, shkruan The Local.
Cili është ky projekt dhe çfarë synon të arrijë?
Sipas programit 2050, shërbimet hekurudhore do të përmirësohen kryesisht në linjat e shkurtra dhe të mesme, për shembull me shërbime shtesë hekurudhore periferike dhe përmirësime në stacionet periferike.
“Këtu qëndron potenciali më i madh i transferimit”, tha qeveria në deklaratën e saj për shtyp të mërkurën, përcjell albinfo.ch.
Çfarë përmirësimesh janë planifikuar aktualisht dhe ku?
Qeveria planifikon të shpenzojë 2.6 miliardë franga në total për këto projekte:
Rruga Lozanë – Gjenevë
Është planifikuar një tunel i gjatë nëntë kilometra midis qyteteve Morges dhe Perroy në kantonin Vaud, në rrugën e ngarkuar Lozanë-Gjenevë.
“Kjo masë do të bëjë të mundur krijimin e një rruge shmangieje në seksionin e parë të linjës në rast të ndërprerjes midis Lozanës dhe Gjenevës,” thanë autoritetet, shkruan The Local.
Tuneli bazë i Loetschberg
Tuneli hekurudhor prej 34.5 kilometrash që kalon nëpër Alpet e Bernës do të jetë i dyfishtë në të gjithë gjatësinë e tij, jo vetëm në një pjesë të tij.
“Kështu do të krijohen kapacitete shtesë dhe do të përmirësohet stabiliteti i operacioneve”, theksoi qeveria.
“Kjo masë do të parandalojë gjithashtu një mbyllje totale të tunelit bazë për tetë muaj, me trafik anashkalues dhe pasoja negative për popullsinë, turizmin dhe ekonominë”, përcjell albinfo.ch.
Cyrihu, Gjenevë dhe Olten
Këshilli Federal po planifikon gjithashtu të zgjerojë stacionin e trenit Cyrih-Stadelhofen, si dhe të përfundojë zhvillimin e stacioneve Gjenevë dhe Olten.
Tuneli Grimsel
I planifikuar të fillojë në vitin 2027, tuneli i propozuar Grimsel 21-7 kilometra i gjatë do të përdoret si për udhëtimet hekurudhore ashtu edhe për transmetimin e energjisë.
Ai do të kalojë nën kalimin Grimsel, i cili lidh luginën Hasli në Bernese Oberland me Goms në Valais.
Tuneli do të lidhë Zentralbahn në skajin verior me Matterhorn Gotthard Bahn në jug, shkruan The Local.
Në total, qeveria do të investojë më shumë se 27 miliardë franga në zhvillimin e rrjetit hekurudhor deri në vitin 2035.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *