Në Tajlandë, një taksë e re për pensionet e huaja prek diasporën zvicerane

0
Shpërndaje lajmin

Që nga 1 janari 2024 pensionistët që banojnë në Tajlandë duhet të paguajnë taksa për pensionet e tyre. Një ndryshim në politikë që prek rreth 6000 shtetas zviceranë të vendosur në këtë vend të Azisë Juglindore.
Me nivelin e çmimeve dhe pensionet e AVS-së, dalja në pension ndonjëherë është e vështirë në Zvicër. Prandaj disa vendosin ta shpenzojnë jashtë vendit, në diell dhe në vende më të favorshme për nga fuqia blerëse, si Tajlanda.
“Ne kemi një standard jetese që është lehtësisht dy deri në tre herë më i lartë se ai i Zvicrës me të njëjtat mjete”, dëshmon Roberti. Ashtu si afro 6000 bashkatdhetarë, edhe ky pensionist zviceran përfitoi një vizë speciale. Për ta bërë këtë, ai thjesht duhej të provonte të ardhurat mujore prej 1600 frangash dhe të siguronte sigurim shëndetësor privat.
Për arsye ekonomike, Tajlanda ka kohë që kërkon të tërheqë këta pensionistë perëndimorë, veçanërisht falë kësaj vize të veçantë, por edhe kushteve të favorshme tatimore. “Fakti që nuk ka taksë për pensionet që marr nga Zvicra ishte qershia mbi tortë”, konfirmon Roberti.
Por shpallja e kësaj takse të re i shqetëson këta emigrantë zviceranë. “Tajlanda ishte paksa si një parajsë fiskale”, thotë Josef Schnyder, delegat në Tajlandë i Organizatës së Zvicrës Jashtë vendit (OSE). “Kështu që unë mendoj se do të ketë një ndikim. Kujt i pëlqen të paguajë taksa?”
Megjithatë, vendi duhet të mbetet një parajsë fiskale për pensionistët më të pasur. Sepse pavarësisht rregulloreve të reja, duhet të investoni vetëm 220 mijë franga në vend për të mos paguar taksat.
“Unë besoj se qeveria tajlandeze dëshiron pensionistë të pasur. Sistemi aktual është i pafavorshëm për pensionistët e varfër”, të cilët nuk kanë më mjete për t’i shpëtuar taksave, vëren Josef Schnyder.
Nga ana e tij, Roberti mund t’i nënshtrohet një norme tatimore prej 25%, e cila do ta shtynte të largohej nga Tajlanda për më shumë se gjashtë muaj në vit, për të shmangur taksimin. Por tarifat e sakta që do të zbatohen për këta emigrantë zviceranë nuk dihen ende./RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *