Në Ticino gratë dhe burrat së bashku në një burg

0
Shpërndaje lajmin

Frida Andreotti është kreu i Zyrës Gjyqësore të Ticinos. Për ta është e qartë: Situata aktuale është e keqe për gratë e burgosura. “Gratë po vuajnë dënimin në qendrën e paraburgimit. Kushtet atje janë shumë më të rrepta se në burg”.
Gratë do të duhej të kalonin shumë më tepër kohë në qeli, gjatë pushimit të tyre të shkurtër ato shohin vetëm qiellin jashtë nëpër hekura. Ndërkohë, të dënuarit meshkuj mund të luanin futboll jashtë, shkruan SRF, përcjell albinfo.ch.
Vitet e fundit, politikanët e kanë denoncuar gjithnjë e më shumë këtë trajtim të pabarabartë. Që nga mbyllja e seksionit të grave në burgun “La Stampa” në vitin 2006, numri i grave në burg ka ardhur në rritje të vazhdueshme. Pra, më shumë gra preken nga ky trajtim i pabarabartë.
Simptomat e mungesës në gratë e burgosura 
Kushtet e burgut do të ndikonin edhe në shëndetin e grave, thotë Andreotti. Për shkak se nuk ka dritë dite, ata do të kishin simptoma të mungesës. Për këtë arsye kreu i drejtësisë është i qetësuar se kjo situatë ka gjasa të ndryshojë së shpejti.
Qeveria e Ticinos do të donte të ngrinte sërish një seksion grash në burgun e burrave “La Stampa”. Tani i takon Parlamentit të vendosë.
Aty do të ketë njëmbëdhjetë qeli për gratë, një prej tyre për rastin që një e burgosur ka një fëmijë, shpjegon Andreotti. “Duhet të ketë një klasë, një punëtori vetëm për gratë dhe një zonë të jashtme. Atje gratë mund të jenë jashtë mes tyre.”
Fakti që sigurohen zona ku gratë mund të jenë mes tyre, të ndara nga burrat e burgosur, ka një rëndësi të veçantë në këtë rast: koncepti i ri i burgut bazohet në bashkëjetesën e burrave dhe grave.
Fjala kyçe këtu është rehabilitimi, thotë Andreotti: “Pasi të kenë kryer dënimin, duhet të jenë në gjendje të jetojnë sërish bashkë. Sigurisht, nëse një grua e dënuar nuk dëshiron të punojë me burra të dënuar, ajo nuk ka pse ta bëjë këtë”.
Një risi në Zvicër 
Sipas Zyrës Federale të Drejtësisë, përgjegjësit në kantonin Ticino janë të parët në Zvicër që duan të lejojnë aktivitete të përbashkëta mes të burgosurve meshkuj dhe femra. Megjithatë, kjo masë risocializimi nuk është e disponueshme falas, thotë Andreotti. Në mënyrë të konsiderueshme nevojitet më shumë personel sigurie. Ky seksion i ri i burgut të grave në Ticino pritet të kushtojë tre milionë franga.
Nëse parlamenti i Ticinos bie dakord, dhe kjo ka shumë të ngjarë, gratë e para mund të fillojnë dënimet e tyre me burg atje pas dy vjetësh. Femrat e burgosura Ticino do të vazhdojnë të vuajnë dënime më të gjata me burg në një burg të madh të grave në Zvicrën gjermanishtfolëse ose frëngjishtfolëse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *