Shpërndaje lajmin

Në Zvicër zvogëlohet papunësia: Në Zyrat Rajonale të Punësimit (URC) në fund të marsit janë regjistruar 92755 të papunë, pra 5697 më pak se një muaj më parë. Norma përkatëse u ul me 0.1 pikë në 2.0%. Kështu bëhet e ditur nga Sekretariati Shtetëror për Ekonominë (SECO), ku saktësohet se në krahasim me mars 2022 numri i të papunëve ka rënë me 16745 njësi (-0,4 pikë), shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.
Për krahasim, në momentin më kritik të pandemisë (janar 2021), u regjistruan 170,000 të papunë, me një normë prej 3.7%. Në 20 vitet e fundit, vlera më e lartë mujore ishte 4.3%, e cila daton në janar 2004, më e ulëta prej 1.9% e vërejtur në 2022 në shtator dhe tetor, e cila për rrjedhojë po afrohet.
Në Ticino, shkalla e papunësisë qëndroi në 2.5% në mars (-0.4 pikë krahasuar me shkurtin, -0.3 me bazë vjetore), në Grisons në 0.9% (-0.2, – 0.1). Në terma absolutë, në kantonin italishtfolës ka 4098 të papunë (-695 në muaj, -493 në vit), ndërsa në atë me kryeqytet Chur shifra është 1019 (-133 dhe -75), përcjell tutje albinfo.ch.
Kantonet frëngjishtfolëse mbeten më të goditurat nga fenomeni. Me një normë prej 3.7%, rekordi negativ i takon Gjenevës, e ndjekur nga Jura (3.4%) dhe Vaud (3.2%). Me një përqindje prej 0.6%, Appenzell Inner Rhodes dhe Obwalden janë kantonet me më pak papunësi.
Duke u rikthyer në kontekstin kombëtar, të dhënat e publikuara nga SECO tregojnë gjithashtu se numri i të rinjve të papunë (15-24 vjeç) është ulur me 728 njësi krahasuar me muajin shkurt, duke arritur në total 8230, pra 975 persona më pak se një vit më parë. Norma për këtë grupmoshë shënoi 1.8%, me rënie 0.2 pikë në muaj dhe 0.3 pikë në bazë vjetore. Përqindja e njerëzve mbi 50 vjeç pa punë ishte në vend të kësaj 2.0% (-0.1 dhe -0.4). Të papunët afatgjatë (dmth. ata që janë regjistruar në URC për më shumë se një vit) ishin 12,389, 4.9% më pak se në shkurt dhe 52.9% më pak se dymbëdhjetë muaj më parë.
Në përgjithësi, vijon SECO, muajin e kaluar u regjistruan 161,864 punëkërkues, 2,9% më pak se një muaj më parë dhe 16,4% më pak se në mars 2022. Kjo shifër përfshin, përveç të papunëve të regjistruar, edhe personat që ndjekin kurse rikonvertimi ose specializimi, të cilët ndjekin programet e punësimit ose që fitojnë të ardhura të ndërmjetme. Numri i vendeve të lira të punës të shpallura në zyrat e punës është 56742 (+1741 në muaj dhe -14396 në vit).
Për sa i përket dallimeve në bazë të kombësisë, zviceranët kanë një shkallë të papunësisë prej 1.4% (të dhëna të pandryshuara krahasuar me shkurtin, -0.3 krahasuar me dymbëdhjetë muaj më parë), të huajt 3.7% (-0.3 dhe -0.5). Sipas vendit të origjinës, normat më të larta janë ato të ukrainasve (24.4%), bullgarëve (8.0%), afrikanëve (7.3%) dhe rumunëve (6.3%). BE është në 3.2%, ndërsa Italia është 3.3%, Franca me 4.1% dhe Gjermania me 2.1%.
Në përgjithësi, duhet theksuar se të dhënat e papunësisë SECO nuk marrin parasysh ata që kanë shteruar të drejtën e tyre për përfitime dhe që, për shembull, jetojnë me kursime ose përfitojnë nga ndihma. Treguesit bazohen gjithashtu në personat e regjistruar aktualisht në URC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *