Nga cili shtet ka më shumë fuqi punëtore në Zvicër?

0
Shpërndaje lajmin

Sipas një vlerësimi nga Zyra Federale e Statistikave (FSO) të martën, normat e punësimit të punëtorëve nga vendet e BE-së janë përgjithësisht më të larta.
Pas Gjermanisë me 89.9%, Austria, Sllovakia, Franca dhe Greqia pasojnë me norma midis 89.5% dhe 85%. Në fund të tabelës së normës së punësimit janë vende si Rusia, Eritrea dhe Turqia, me norma nën 60%, shkruan Swissinfo.ch.
Për të gjithë punëtorët, shkalla e pjesëmarrjes në fuqinë punëtore në Zvicër për 2018-2022 ishte mesatarisht 83,5% për ata të moshës 25 deri në 64 vjeç. Për punëtorët e huaj, ishte 79,0%, dhe për njerëzit me pasaportë zvicerane, 85,5%.
Ndërkohë, punëtorët e huaj shpesh janë mesatarisht më të arsimuar sesa punëtorët me pasaportë zvicerane. Për shembull, sipas FSO, rreth 90% e amerikanëve dhe rusëve kanë një arsim të lartë, të ndjekur nga Mbretëria e Bashkuar (80.4%), Holanda (76.3%) dhe Greqia (72.7%). Për shtetasit zviceranë, proporcioni përkatës është vetëm 48.2%, përcjell albinfo.ch.
Kjo gjithashtu do të kishte një ndikim në peshën e këtyre kombeve në nivelet e menaxhimit të tregut zviceran të punës. Për njerëzit nga Mbretëria e Bashkuar, për shembull, pjesa e pozicioneve drejtuese është 44.3%. Kjo pasohet nga punëtorët nga SHBA (38.8%), Holanda dhe Greqia (35.9% secila) si dhe Gjermania (35.5%), Franca (34.8%) dhe Austria (33.1%). Për personat me pasaportë zvicerane, shkalla e pozicioneve drejtuese është 28.7%.
Sipas FSO-së, ka dallime të qarta edhe në kushtet e punës së punëtorëve të huaj. Për shembull, sipas FSO-së, punonjësit nga Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara kanë më shpesh orar fleksibël të punës, me një pjesë prej rreth dy të tretave. Për zviceranët kjo shifër është 51.2%, shkruan Swissinfo.ch.
Në të kundërt, shifra për punëtorët nga Eritrea dhe Sri Lanka është vetëm rreth 10%. Njerëz nga këto vende gjithashtu punojnë relativisht shpesh me kontrata me afat të caktuar dhe orë pune jotipike, përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *