Një ajsberg me përmasat e Londrës është shkëputur nga Antarktida 

Shpërndaje lajmin

Një ajsberg i madh pothuajse me madhësinë e Londrës është shkëputur nga Antarktida, sipas faqes së internetit të Anketimit Britanik të Antarktikut (BAS).
“Një ajsberg i madh (1 550 kilometra katrorë) pothuajse në madhësinë e Londrës është shkëputur nga rafti i akullit Brant 150 metra i trashë. Ajsbergu u shkëput pasi çarjet që kishin ndodhur natyrshëm gjatë viteve të fundit u përhapën në të gjithë raftin e akullit, gjë që çoi në thyerja e ajsbergut të ri”, thuhet në faqen e internetit.
Ajsbergu u shkëput javën e kaluar, thyerja e dytë e madhe e ajsbergut në këtë pjesë të kontinentit në dy vjet.
Ekziston një stacion kërkimor në akullnajë ku u shkëput ajsbergu dhe shkencëtarët atje thanë se zona e tyre nuk ishte prekur.
Sipas tyre, akullnaja ka një strukturë komplekse dhe pasojat e shkëputjes mund të jenë të paparashikueshme.
Të gjitha ndryshimet në akullnajë monitorohen rregullisht përmes një sistemi të veçantë të automatizuar.
Glaciologu i BAS Dominic Hodgson tha se ngjarja nuk ishte e lidhur me ndryshimin e klimës.
 
LEXONI GJITHASHTU:

Antarktida, temperatura shkon për herë të parë mbi 20 gradë Celsius
Vrima e Ozonit ka arritur ‘përmasa më të madha se Antarktiku’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *