Një e treta e punëtorëve në Zvicër, punojnë në kohë të lirë

0
Shpërndaje lajmin

Më shumë se një e treta e të gjithë punonjësve zviceranë janë të rraskapitur për shkak të intensitetit të lartë të punës dhe presionit të kohës.
“Askund tjetër në Evropë punonjësit nuk punojnë me një intensitet kaq të lartë sa në Zvicër dhe askund tjetër në Evropë nuk punojnë kaq shumë punonjës në kohën e tyre të lirë në mënyrë që të jenë në gjendje të përmbushin kërkesat e punës së tyre,” shkruan organizata e dytë më e madhe ombrellë për punonjësit në Zvicër, Travailsuisse .
Ajo i referohet rezultateve të sondazhit evropian për kushtet e punës. Ekziston një “nevojë urgjente për veprim” veçanërisht në profesionet dhe sektorët në të cilët akumulohen faktorë të ndryshëm stresues në punë, shkruan RTS.
59% e punonjësve deklaruan se ata shpesh ose gjithmonë punojnë me ritëm të lartë. Kjo e vendos Zvicrën shumë më lart se mesatarja evropiane prej 49%.
Gjithashtu, bie në sy se 36% e të punësuarve kanë deklaruar se duhet të punojnë në kohën e lirë për të përmbushur kërkesat e punës. Kjo e vendos Zvicrën shumë më lart se mesatarja evropiane për orët shtesë, përcjell albinfo.ch.
Shoqata Zvicerane e Punëdhënësve, nga ana tjetër, pohon se fokusi shumë i njëanshëm në punën gjatë kohës së lirë injoron aspektet e tjera pozitive të studimit. Ata zbuluan se Zvicra shënoi rezultate dukshëm më të mira në shumë kategori sesa shumica e vendeve të tjera për sa i përket kushteve të punës në një krahasim evropian.
Edhe shoqata e punëdhënësve nuk i vlerëson si ekskluzivisht negative të gjeturat për punën në kohën e lirë. Shifrat e Seco-s do të tregonin gjithashtu se punonjësit në Zvicër kanë një shkallë të lartë të lirisë së zgjedhjes në raport me mesataren evropiane.
“Kjo është padyshim e dobishme për organizimin e kohës së stresit dhe lehtësimit – e njëjta gjë vlen edhe për pjesëmarrjen relativisht të lartë dhe themi. ne vendin e punës”, thuhet në raport, shkruan RTS.
Një e treta e punëtorëve thonë se janë të rraskapitur fizikisht ose emocionalisht. Sondazhi evropian konfirmon kështu rezultatet e “Good Ëork Barometri”, një anketë përfaqësuese vjetore e kryer nga Travailsuisse në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara të Bernës.
Ankesat fizike shpesh shoqërohen me ngarkesë të lartë të punës. Midis 51 dhe 56% e punonjësve deklarojnë se vuajnë nga dhimbjet e shpinës, dhimbjet e muskujve ose dhimbjet e kokës.
Edhe shoqata e punëdhënësve i konsideron të pakënaqshme shifrat e sondazhit europian.
“Kompanitë dhe menaxherët duhet ta marrin seriozisht këtë situatë dhe – aty ku është e mundur – të marrin masa për ta përmirësuar atë”.
Megjithatë, duhet theksuar gjithashtu se studimi thotë si vijon: “Krahasuar me vendet fqinje, përqindja e punëtorëve të rraskapitur në Zvicër ishte më e vogla”. Situata në Zvicër është gjithashtu relativisht e mirë në këtë drejtim, përcjell albinfo.ch.
 
Sipas Travailsuisse, ekziston një nevojë urgjente për veprim, veçanërisht në profesionet dhe sektorët në të cilët ka një ngarkesë të lartë pune dhe pak liri në punë.
“Në marrëveshjet kolektive të punës, por edhe në nivel ligjor duhen përmirësime të ndjeshme dhe kompensime të përshtatshme për mbrojtjen e shëndetit të punonjësve”, thotë Thomas Bauer.
Shoqata Zvicerane e Punëdhënësve është e mendimit se është e rëndësishme që punonjësit të kenë ndikimin më të mirë të mundshëm në organizimin e orarit të punës:
“Kufizime ligjore për efektin pozitiv të autonomisë në organizimin e punës dhe orar fleksibël të punës si dhe strikt. udhëzimet për orarin e punës dhe përfundimin e punës për më shumë stres dhe nuk nxisin rikuperimin”, shkruan RTS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *