Një e treta e restoranteve të Gjenevës nuk i përmbushin normat e higjienës

0
Shpërndaje lajmin

Kontrollet e kryera vitin e kaluar treguan se një në tre restorante në Gjenevë nuk përmbushin standardet. Rastet e rënda janë në rritje, për shkak të papastërtisë, problemeve të ruajtjes ose etiketimeve mashtruese, transmeton albinfo.ch.
Nga 2,500 inspektime të kryera vitin e kaluar në Gjenevë, në restorante dhe objekte të tjera ushqimore, një e treta ishin të shënuara dhe çdo vit, kantoni zbulon dhjetëra raste serioze që kërkojnë mbyllje, më shumë se sa ishte katër vjet më parë.
“Krahasuar me para pandemisë, mund të shohim se numri i mospërputhjeve, rastet e rënda dhe shkeljet e përsëritura janë pak më të shpeshta. Është e vërtetë që ne kemi shqiptuar disa gjoba më shumë në dy vjetët e fundit”, raportoi kimisti kantonal, Patrick Edder, për RTS.
Frekuenca e inspektimeve higjienike mbetet e njëjtë: ato kryhen të paktën çdo dy vjet.
Rreziqet për shëndetin
Higjiena e dobët mund të sjellë rreziqe shëndetësore për klientët. “Ushqimi i ruajtur keq rrit rrezikun e problemeve gastro-intestinale. Disa raste mund të zgjasin dy ose tre ditë, ndërsa rastet më të rënda mund të zgjasin deri në dhjetë ditë. Një bakter i veçantë, si listeria, për shembull, mund të përbëjë probleme të mëdha për gratë shtatzëna, të cilat mund të rrezikojnë të humbasin fëmijën e tyre”, shpjegoi kimisti.
Mungesa e stafit
Ndërsa puna e inspektorëve, ndër të tjera, çon në ndëshkimin apo edhe mbylljen e objekteve të caktuara, nuk zgjidh çështjen e standardeve të higjienës. Në realitet, problemi qëndron në mungesën e stafit të kualifikuar.
“Ne nuk mund të përballojmë më të punësojmë një grup të madh stafi. Kështu që stafi ka një kohë të kufizuar dhe nuk mund t’u kërkoj atyre të bëjnë më shumë. Përndryshe, ka një kosto”, shpjegoi një menaxher restoranti i cili dëshironte të mbetej anonim.
Trajnim online
Për të kapërcyer problemin e higjienës, është e nevojshme të përqendroheni në stërvitje. Société des cafetiers, restaurateurs et hôteliers de Genève (shoqata e pronarëve të kafeneve, restoranteve dhe hotelierëve të Gjenevës) do të prezantojë kurse online me pagesë nga kjo pranverë.
“Për njerëzit që nuk janë të kualifikuar, ne duhet të ofrojmë trajnime dhe të mbulojmë bazat. Në mënyrë tipike, ata duhet të lajnë duart, të dinë të marrin mallra dhe të kontrollojnë dhe respektojnë temperaturat e ruajtjes”, shpjegoi Stéphane Jan, kreu i trajnimit në Société des cafetiers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *