Një natë pa gjumë ju plak trurin, por a mund të rikuperohet?

0
Shpërndaje lajmin

Një natë pa gjumë mund të kontribuojë që truri të ndihet vite më i vjetër, shkruan një studim i përbashkët i studiuesve danezë, zviceranë dhe gjermanë nga Qendra Forschungszentrum Jülich. Ndryshime të rëndësishme në strukturën e trurit u vunë re te subjektet të cilëve iu privua gjumi vetëm për një natë.
Hulumtimi i publikuar në Journal of Neuroscience tregon se vetëm një natë pa gjumë mund të shkaktojë ndryshime të rëndësishme në strukturën e trurit, duke e bërë atë të duket një ose dy vjet më i vjetër. Analizat tregojnë se rreth një e treta e të rriturve vuajnë nga pagjumësia të paktën një herë në jetë dhe kanë probleme me gjumin dhe si pasojë e mungesës së gjumit ka një ndjenjë lodhjeje dhe vështirësi në kryerjen e aktiviteteve të përditshme. Por siç qëndrojnë gjërat, duket se mungesa e gjumit mund të ketë pasoja shumë më të rënda – dhe atë në tru.
Sa plaket truri gjatë një nate pa gjumë?
Në një studim ndërkombëtar, një ekip studiuesish analizuan të dhënat e imazhit të rezonancës magnetike të trurit të 134 pjesëmarrësve të shëndetshëm të kërkimit, të moshës 19 deri në 39 vjeç. Studiuesit i ekspozuan ata ndaj kushteve të ndryshme të gjumit për pesë netë – nga privimi i plotë i gjumit (privimi) për 24 orë, privimi i pjesshëm i tre orëve pa gjumë gjatë natës dhe privimi kronik, i cili përfshinte pesë orë zgjuar gjatë natës .
Një grup kontrolli i subjekteve që flinin 8 orë gjatë natës u përfshi gjithashtu në hulumtim. Pjesëmarrësit nga secili grup studimi ishin në gjendje të flinin të paktën një natë të plotë, domethënë 8 orë vazhdimisht. Çdo mëngjes bëhej një skanim i trurit me llogaritjen e moshës së tij të dukshme dhe rezultatet treguan se grupi i subjekteve me privim të plotë, çrregullim të gjumit, kishte ndryshime të rëndësishme në strukturën e trurit dhe rritjen më të madhe në moshën e truri, i cili ishte një ose dy vjet më i vjetër.
Lajmi i mirë është se një natë pa gjumë mund të kompensohet
Megjithatë, siç shpjeguan studiuesit pas studimit, lajmi i mirë është se kjo “plakje e trurit” mund të rikthehet nëse një person mund të kompensojë orët e humbura të gjumit me gjumë. Është interesante se pas vetëm një nate gjumë të shëndoshë, mosha e trurit u kthye në gjendjen e “vjetër” dhe nuk ndryshonte më nga vlerat fillestare të matura.
“Me pak fjalë, ne vërtetuam se tek të rinjtë pjesëmarrës në studim, vetëm humbja akute dhe e plotë e gjumit ndryshon morfologjinë e trurit në një mënyrë që e bën atë më të vjetër, si dhe se të gjitha ndryshimet janë të kthyeshme, ato mund të kthehen në në mënyrën e vjetër dhe korrigjohen me gjumë shtesë, i cili përmirëson strukturën e trurit që po rikuperohet”, kanë përfunduar shkencëtarët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *