Një në dhjetë fëmijë zviceranë goditet me shuplakë nga prindërit

0
Shpërndaje lajmin

Universiteti i Freiburgut anketoi 1605 prindër në lidhje me dhunën në arsim. 62 për qind e tyre thanë se nuk përdorin kurrë dhunë fizike. Megjithatë, dhjetë për qind i godasin fëmijët e tyre me shuplakë, gjë që prek rreth 160,000 djem dhe vajza në Zvicër.
Rreth 48,000 fëmijëve u bëjnë dush të ftohtë nga prindërit e tyre dhe 300,000 janë goditur në fund, raporton “SonntagsZeitung”, transmeton albinfo.ch.
Dy për qind e prindërve raportuan se i goditën fëmijët e tyre me sende. Numri i prindërve që fyejnë, ofendojnë, poshtërojnë ose mbyllin fëmijët e tyre në dhomë për periudha të gjata kohore është shumë më i madh. 60 për qind e tyre përdorin masa të tilla si ndëshkim.
Këshilli Federal dëshiron të ndalojë të gjitha llojet e dhunës ndaj fëmijëve
Këshilli Federal dëshiron të ndalojë të gjitha llojet e dhunës ndaj fëmijëve, siç njoftoi në gusht. Dhuna nga prindërit ndaj fëmijëve tashmë nuk lejohet sipas ligjit aktual. Megjithatë, vitin e kaluar parlamenti miratoi një mocion nga politikania centriste e Freiburgut, Christine Bulliard-Marbach dhe udhëzoi Këshillin Federal të ndalonte në mënyrë eksplicite dhunën në arsim në kodin civil, përcjell albinfo.ch.
Dispozita e re synon të deklarojë se prindërit duhet “të rrisin fëmijën pa përdorimin e ndëshkimit fizik dhe formave të tjera të dhunës poshtëruese”. “Ligji shërben si model dhe dërgon një sinjal të qartë: dhuna në arsim nuk do të tolerohet”, shkruan Këshilli Federal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *