Një qytet i madh në Mesdhe po fundoset, deri në 2050, 1/3 do jetë nën ujë

Shpërndaje lajmin

Porti më i madh dhe qyteti i dytë më i madh egjiptian, Aleksandria, mund të zhduket nën det brenda disa dekadash.
Edhe sipas skenarit më të mirë të OKB-së, një e treta e qytetit, i cili u themelua nga Aleksandri i Madh në deltën e Nilit, do të jetë nën ujë ose i pabanueshëm deri në vitin 2050, raporton Jutarnji list.
Një milion e gjysmë banorë nga gjithsej gjashtë milionë do të duhet të ikin nga shtëpitë e tyre dhe rrënojat e lashta të qytetit dhe monumentet historike janë në rrezik të madh nga Deti Mesdhe.
Deri më tani, qindra banorëve u është dashur të largohen nga shtëpitë e tyre, të cilat u dëmtuan nga përmbytjet në 2015 dhe 2020.
Siç raporton Jutarnji list, çdo vit qyteti fundoset me më shumë se tre milimetra. Në të njëjtën kohë, niveli i detit po rritet për shkak të ngrohjes globale.
Sipas parashikimeve më të këqija të panelit klimatik të OKB-së IPCC, Deti Mesdhe mund të rritet me një metër brenda tridhjetë viteve.
Ai do të përmbyste “një të tretën e tokës bujqësore shumë produktive në deltën e Nilit” si dhe “qytetet historikisht të rëndësishme si Aleksandria”, parashikon OKB.
 
LEXONI GJITHASHTU:

Qyteti që po fundoset në Suedi, zhvendosen shtëpitë dhe kishat në lokalitet të ri
Qyteti francez i kërkon Madonës t’i japë borxh një pikturë

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *