Njerëzit e vaksinuar a mund të shmangin kërkesat e Zvicrës për karantinë?

Share

90573102 highres

Zvicra filloi vaksinimet në dhjetor 2020.

Më 10 shkurt, afërsisht 3.5 përqind e popullsisë kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës së koronavirusit.

Zvicra, si me shumë vende të tjera ku numri i njerëzve të vaksinuar vazhdon të rritet, tani po përballet me çështjen nëse ata që janë vaksinuar – dhe gjoja janë të mbrojtur nga virusi – duhet të përballen me të njëjtat kufizime si të gjithë të tjerët.

Ndërsa Zvicra nuk ka marrë të njëjtën rrugë të imponimit të bllokimeve të ashpra si shumë prej fqinjëve të saj, kufizime të rrepta janë ende në fuqi për aktivitetet e kohës së lirë, gastronominë dhe udhëtimet.

Ky kanton zviceran tashmë u jep privilegje të veçanta të vaksinuarve

Një zgjidhje mund të vijë nga kantoni i vogël lindor i Graubünden, përcjell albinfo.ch.

Me një popullsi nën 200,000, Graubünden, i cili nganjëherë njihet në anglisht si Grisons, ka miratuar një strategji progresive në luftimin e pandemisë – duke përfshirë testimin më shumë se çdo kanton tjetër.

Kantoni tashmë ka zbatuar një program të dhënies së privilegjeve atyre që janë vaksinuar.

Kushdo që ka marrë të dyja dozat e vaksinës – së bashku me cilindo që është infektuar në tre muajt e fundit dhe është rikuperuar – mund të lejohet të shmangë kërkesat e karantinës.

Ndërsa të gjithë ardhjet në Zvicër – së bashku me ata që kanë rënë në kontakt me dikë që është infektuar me virusin – do të kërkohet të karantinohen për dhjetë ditë, ata që kanë pasur virusin kohët e fundit ose që kanë marrë një dozë vaksinimi mund ta shmangin këtë kërkesa.

Kjo është përshkruar në faqen zyrtare të kantonit:

Kantoni i Graubünden nuk përshkruan një karantinë hyrëse për udhëtarët nga vendet e tjera nëse ata janë vaksinuar dy herë kundër koronavirusit ose janë testuar tashmë pozitivë për koronavirusin një herë (i verifikueshëm brenda tre muajve të fundit).

Udhëtarët nga Brazili, Irlanda, Britania e Madhe dhe Afrika e Jugut përjashtohen nga kjo praktikë; në çdo rast duhet të jenë në karantinë, përcjell tutje albinfo.ch.

Zëdhënësi i shëndetit kantonal Daniel Camenisch tha se autoritetet do të merrnin një vendim nga rasti në rast – dhe do të duhet të kishin referencë në mbështetjen e provave mjekësore.

“Njerëzit të cilët janë infektuar me Sars-CoV-2 brenda tre muajve të fundit para hyrjes në Zvicër dhe që konsiderohen të kuruar mund të përjashtohen nga kërkesa e testit dhe karantinës nëse paraqesin prova të përshtatshme”, tha Camenisch për Watson.

Camenisch gjithashtu tha se njerëzit që mund të tregojnë se kanë marrë të dyja dozat e vaksinës mund të lejohen të shmangin kërkesën.

“Prova e kësaj duhet të sigurohet gjithashtu nga një certifikatë mjekësore, një konfirmim mjekësor ose me anë të një karte vaksinimi.”

Kjo vlen si për qytetarët dhe banorët zviceranë, ashtu edhe për njerëzit nga vendet e tjera.

Camenish tha se në këtë fazë njerëzit që hynë në Graubünden nga vendet me rrezik të lartë nuk ka të ngjarë të lejohen të shmangin kërkesën për karantinë – edhe nëse ata kanë marrë të dyja dozat e vaksinës.

Ndërsa qëndron, njerëzit nga të ashtuquajturat vende me rrezik të lartë jashtë zonës Shengen / EFTA janë të kufizuar për të hyrë në Zvicër – përveç nëse ata janë shtetas ose banorë të Zvicrës.

Sidoqoftë, nëse strategjia e Graubünden provon të jetë një sukses, ajo mund të zbatohet në një nivel kombëtar.


Share

Komente