Numër rekord i zviceranëve që largohen nga Kisha Katolike

0
Shpërndaje lajmin

Pothuajse 34,600 njerëz u larguan nga Kisha Katolike në Zvicër vitin e kaluar. Kjo nënkupton 300 largime më shumë se shifra rekorde e mëparshme nga 2021.
Në fund të vitit 2022, Kisha Katolike kishte 2.89 milionë anëtarë në Zvicër, sipas Institutit Sociologjik Pastoral Zviceran (SPI) të dielën. Gazeta zvicerane SonntagsBlick ishte e para që raportoi për të.
SPI pret që shifrat e dorëheqjeve të rriten edhe më tej në vitin 2023. Instituti përmend si arsye raportin mbi historinë e abuzimit seksual në Kishën Katolike Romake në Zvicër.
“Në javët dhe muajt e fundit, Kisha Katolike ka humbur reputacionin dhe besimin,” tha SPI. Flitet për mbulime sistematike, mbrojtje të autorëve dhe akuza të tjera, tha ai, transmeton albinfo.ch.
Kantonet Basel-City, Aargau dhe Solothurn shënuan më shumë dorëheqje në vitin 2022. Ndryshe nga dorëheqjet, pranimet kanë qenë në një nivel të ulët prej vitesh, sipas SPI. Në vitin 2022, 1080 njerëz iu bashkuan Kishës Katolike.
Kisha protestante përballet me një tendencë të ngjashme
Sipas sondazhit, Kisha Katolike nuk është e vetme në numrin e lartë të largimeve. Vitin e kaluar, 30,393 njerëz u larguan nga Kisha e Reformuar Protestante. Kjo është më shumë se në vitin 2021, kur u regjistruan 28.540 dorëheqje. Anëtarësia e Kishës së Reformuar Protestante në Zvicër ishte rreth 1.92 milion në fund të vitit 2022.
Statistikat kishtare të SPI-së bazohen në sondazhet e saj në famulli, si dhe në të dhëna nga palët e treta, përkatësisht Enti Federal i Statistikave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *