OBSH: Afro 15 milionë vdekje të shkaktuara nga COVID-19 në botë

Shpërndaje lajmin

Pandemia Covid-19 ka shkaktuar vdekjen e afro 15 milionë njerëzve në mbarë botën, vlerëson Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, kjo është 13% më shumë vdekje sesa pritej normalisht gjatë dy vjetëve.
OBSH beson se shumë vende nuk llogaritën numrin e të vdekurve nga Covid-19 – me vetëm 5.4 milionë të raportuar.
Në Indi kishte 4.7 milionë vdekje nga Covid-19, është vlerësuar më tej – 10 herë më shumë se shifrat zyrtare – dhe pothuajse një e treta e vdekjeve nga Covid-19 në nivel global.
Qeveria indiane ka vënë në dyshim vlerësimin, duke thënë se ka “shqetësime” për metodologjinë, por studime të tjera kanë arritur në përfundime të ngjashme në lidhje me shkallën e vdekjeve në vend.
Këto llogaritje marrin gjithashtu parasysh vdekjet që nuk ishin drejtpërdrejt për shkak të Covid-it, por të shkaktuara nga efektet e tij të dëmshme, si njerëzit që nuk mund të hynin në spitale për kujdesin që u duhej.
Por OBSH tha se shumica e 9.5 milionë vdekjeve “shtesë” që janë përveç 5.4 milionë vdekjeve të raportuara nga Covid-19, mendohej se ishin vdekje të drejtpërdrejta të shkaktuara nga virusi, sesa vdekje indirekte.
Duke folur për shkallën e shifrave, Dr. Samira Asma, nga Departamenti i të dhënave të OBSH-së, tha: “Është një tragjedi”.
“Nëse nuk numërojmë të vdekurit, do të humbasim mundësinë për të qenë më të përgatitur për herën tjetër”. /BBC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *