OKB: 25 milionë tonë drithëra të bllokuara në Ukrainë për shkak të luftës

Shpërndaje lajmin

Pothuajse 25 milionë ton drithëra janë bllokuar në Ukrainë dhe nuk mund të largohen nga vendi për shkak të sfidave të infrastrukturës dhe porteve të bllokuara të Detit të Zi, duke përfshirë Mariupolin, ka thënë një zyrtar i agjencisë ushqimore të OKB-së.
Blloqet shihen si një faktor prapa çmimeve të larta të ushqimeve, të cilat arritën një rekord të lartë në mars, në vazhdën e pushtimit rus të Ukrainës, përpara se të lehtësoheshin pak në prill, tha Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO).
Ukraina kishte qenë eksportuesi i katërt më i madh në botë i misrit në sezonin 2020, 2021 dhe eksportuesi numër gjashtë i grurit, sipas të dhënave të Këshillit Ndërkombëtar të Drithërave.
“Është një situatë thuajse groteske që shohim për momentin në Ukrainë me afro 25 milionë ton drithë që mund të eksportohen, por që nuk mund të largohen nga vendi thjesht për shkak të mungesës së infrastrukturës, bllokadës së porteve,” Josef Schmidhuber, tha zëvendësdrejtori i FAO.
Ai tha se kapanonet e plota mund të rezultojnë në mungesë të magazinimit gjatë korrjes së ardhshme në korrik dhe gusht.
“Pavarësisht nga lufta, kushtet e korrjes nuk duken aq të rënda. Kjo mund të nënkuptojë me të vërtetë se nuk ka kapacitet të mjaftueshëm magazinimi në Ukrainë, veçanërisht nëse nuk ka korridor të hapur të grurit për eksport nga Ukraina,” tha ai.
Një tjetër shqetësim janë raportet se disa depo drithërash ishin shkatërruar në luftimet në Ukrainë, shtoi ai, pa dhënë detaje.
Kjo vjen pasi kreu i Organizatës Botërore të Tregtisë tha këtë javë se ajo ishte “seriozisht e shqetësuar” për çmimet spirale të ushqimeve./

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *