OKB: Ndotja nga plastika mund të ulet me 80% deri në vitin 2040

0
Shpërndaje lajmin

Ndotja globale nga plastika mund të ulet me 80% deri në vitin 2040, sipas një raporti nga Programi i OKB-së për Mjedisin (UNEP). Ndryshimet e nevojshme janë të mëdha, por janë gjithashtu praktike dhe të përballueshme, tha agjencia, përcjell albinfo.ch
Hapi i parë është eliminimi i plastikës së panevojshme, siç është paketimi i tepërt, thuhet në raport. Pastaj hapat e ardhshëm janë rritja e ripërdorimit të plastikës, të tilla si shishet e rimbushshme, nxitja e riciklimit dhe zëvendësimi i plastikës me alternativa më të gjelbra.
Një ndryshim i tillë, i nxitur nga politikat e qeverisë dhe ndryshimet në industrinë e plastikës, do të nënkuptojë se ndotja plastike do të bjerë në rreth 40 milionë tonë në vitin 2040, në vend të 227 milionë tonë nëse nuk ndërmerret asnjë veprim.
Ndryshimet do të sillnin përfitime me vlerë triliona dollarë nga tani deri në vitin 2040, thuhet në raport, duke reduktuar dëmin e shkaktuar nga plastika për shëndetin, klimën dhe mjedisin.
Plastika tani ndot të gjithë planetin, nga maja e malit Everest deri te oqeanet më të thella. Njerëzit konsumojnë mikroplastikë nëpërmjet ushqimit dhe ujit, si dhe duke i thithur ato, dhe grimcat janë gjetur në gjakun dhe qumështin e gjirit të njerëzve.
Në mars 2022, 193 vende ranë dakord për t’i dhënë fund ndotjes plastike, me negociatat për një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme deri në vitin 2024 që po zhvillohen tani, të organizuara nga Unep. Raundi i dytë i negociatave fillon më 29 maj. Bota aktualisht prodhon 430 milion ton plastikë në vit, dy të tretat e të cilave janë produkte jetëshkurtër që së shpejti kthehen në mbeturina. Prodhimi është caktuar të trefishohet deri në vitin 2060 sipas tendencave aktuale.
“Mënyra se si ne prodhojmë, përdorim dhe asgjësojmë plastikën është duke ndotur ekosistemet, duke krijuar rreziqe për shëndetin e njerëzve dhe duke destabilizuar klimën,” tha Inger Andersen, drejtoresha ekzekutive e Unep. “Ky raport paraqet një udhërrëfyes për të reduktuar në mënyrë dramatike këto rreziqe përmes miratimit të një qasjeje rrethore që e mban plastikën jashtë ekosistemit, jashtë trupit tonë dhe në ekonomi, shkruan “TheGuardian”, përcjell tutje albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *