Organizata zvicerane përsëri bën thirrje për vullnetarë për të trembur ujqërit

0
Shpërndaje lajmin

Një organizatë zvicerane ka bërë thirrje edhe një herë për barinj vullnetarë për të trembur ujqërit që të largohen nga delet dhe kafshët e tjera të fermës, duke përfshirë lëshimin e ‘zhurmave që frikësojnë ujkun’.
Një seri sulmesh të ujqërve kundër deleve dhe kafshëve të tjera të fermës janë raportuar në kantone të ndryshme, veçanërisht në pjesën frëngjishtfolëse të vendit, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.
Për të parandaluar që kjo të ndodhë, barinjtë e Vaud dhe Valais po trajnojnë, në bashkëpunim me Organizatën për Mbrojtjen e Kullotave Alpine (OPPAL), një numër vullnetarësh civilë për të vëzhguar kopetë e bagëtive gjatë natës, kur ujqërit ka më shumë gjasa të vërshojnë.
Qasja është një mënyrë më humane për të mbajtur larg ujqit, thonë ata që marrin pjesë në program.
Véronique Marmet, një vullnetare e OPPAL, shpjegoi.
“Unë e kuptoj problemin e ujkut, prandaj e mbështes këtë qasje. Ne jemi më shumë (të interesuar) për kompromisin sesa për luftën.”
Ky është një vazhdim i një projekti të nisur nga OPPAL në vitin 2021, kur vullnetarët e trajnuar u mësuan se si të bënin zhurma të frikësimit të ujqve për të mbajtur grabitqarët larg.
Vullnetarët shpenzuan gjithsej 8,000 orë duke monitoruar kullotat malore në vitin 2021. Puna e tyre u dha rezultat, pasi pavarësisht disa shikimeve të ujqërve, në të vërtetë nuk ndodhi asnjë sulm.
Njëqind vullnetarë u gjetën në vitin 2021, me OPPAL që kërkon të dyfishojë këtë numër këtë vit, përcjell tutje albinfo.ch.
Tema e ujqërve është çuditërisht politike në Zvicër.
Në vitin 2020, një shumicë e ngushtë – 51.9 përqind e votuesve zviceranë – hodhi poshtë një ofertë për të ndryshuar ligjin zviceran, i cili do t’u kishte dhënë kantoneve një shkallë më të madhe fuqie për të shkatërruar popullatat e ujqërve në Zvicër.
Ujku u zhduk plotësisht në Zvicër në mesin e viteve 1980, por pa një ringjallje, me rreth 80 të pranishëm në Zvicër në vitin 2019, shumica e të cilëve janë në perëndim të vendit ku flitet frëngjisht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *