Paga mesatare në Zvicër është 6,788 franga, ky është kantoni me pagat më të ulëta

0
Shpërndaje lajmin

Zyra Federale e Statistikave ka prezantuar të martën anketën aktuale të strukturës së pagave për vitin 2022. Ka diferenca të mëdha pagash në varësi të sektorit të ekonomisë.
Paga mesatare mujore bruto për një pozicion me kohë të plotë në 2022 ishte 6,788 franga në muaj – sektori privat dhe publik i kombinuar.
Klasa e mesme ka marrë rritjen më të ulët të pagave prej 11.5 për qind që nga viti 2008 – pagat e punonjësve më të paguar u rritën me 13.5 për qind gjatë kësaj periudhe dhe pagat më të ulëta deri në 14.3 për qind.
Në konferencën për media ishin të pranishëm edhe Roland Müller nga shoqata e punëdhënësve dhe Daniel Lampart nga federata e sindikatave. Müller theksoi rritjen e pagave pavarësisht situatës së tensionuar për shkak të pandemisë së koronës dhe të agresionit rus dhe u shpreh kundër pagave minimale kantonale.
Negociatat për pagat minimale janë përgjegjësi e partnerëve socialë në kuadër të marrëveshjeve kolektive të punës.
Lampart më pas tha se ishte “shumë i irrituar sot”. Një pagë minimale prej 5000 frangash për praktikantët është minimumi. E shqetëson kur “njerëzit ankohen se popullsia kërkon një rrogë jetese”.
76.2 për qind e kompanive u paguajnë punonjësve të tyre pagën e 13-të mujore. Vetëm një në katër kompani nuk paguan një.
“Peizazhi i pagave është shumë i ndryshëm për rajone të ndryshme,” thotë Ulrich. Paga mesatare më e lartë është në kantonin e Cyrihut dhe më e ulëta në Ticino.
Njerëzit në kantonin e Cyrihut kanë pagën bruto më të lartë (7,229 franga), dhe deri tani më të ulëtën në Ticino (5,590 franga). Rendi i rajoneve me fitimet më të larta ndonjëherë është i ndryshëm në sektorët individualë të ekonomisë, por Ticino mbetet shumë prapa në pothuajse të gjithë.
Paga mesatare në Zvicër në vitin 2022 ishte 6,788 franga bruto për një pozicion me kohë të plotë. “Pagat e klasës së mesme janë rritur vetëm në mënyrë të moderuar,” thotë Georges-Simon Ulrich, drejtor i BFS. Pagat janë rritur më shumë në shtresat e ulëta dhe të larta./20minuten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *