Pagat në Zvicër nuk u bëjnë ballë çmimeve të larta

0
Shpërndaje lajmin

Sindikatat po kërkojnë rritje të përgjithshme të pagave prej 3.5 deri në 5%.
Më 16 shtator do të ketë një “demo pagash” në Bernë, sepse pagat nuk po mbajnë ritmin me inflacionin e lartë. Prandaj, në dy vjetët e fundit, pagat reale kanë rënë në një masë që nuk është parë në 40 vjet, siç raporton “SonntagsZeitung”, përcjell albinfo.ch.
Për vitin aktual dhe vitin e ardhshëm, kërkimi ekonomik në ETH Cyrih (KOF) pret praktikisht një raund zero për punëtorët.
Sepse tani që inflacioni i përgjithshëm po dobësohet disi, çmimet e administruara, të fiksuara ose të ndikuara në mënyrë indirekte nga autoritetet apo kompanitë shtetërore, po rriten. Zvicra ka një përqindje të lartë të çmimeve të tilla, në indeksin kombëtar të çmimeve të konsumit ato kanë një peshë prej 25%.
Për shkak se ata reagojnë ndaj çmimeve të tregut me vonesë, ato kanë zbutur rritjen e mprehtë të inflacionit që nga mesi i vitit 2020, shkruan 20minuten.
Por tani efekti është përmbysur dhe ato kanë nxitur inflacionin që nga fillimi i vitit. Pas rritjes së normës bazë të interesit, pronarët lejohen të rrisin qiratë – gjë që do të ndodhë në tetor.
Sipas “SonntagsZeitung”, Banka Kombëtare ndoshta do të rrisë sërish normat e interesit, gjë që do të çojë në rritje të mëtejshme të qirasë. Gjatë vitit të ardhshëm, qiramarrësit do të duhet të presin rritje të qirasë deri në 8%, përcjell albinfo.ch.
Tarifat e energjisë elektrike gjithashtu pritet të rriten sërish me një 12% ose pritet një rritje e mëtejshme e çmimit nga kompanitë e energjisë elektrike në fillim të vitit 2024. Gjithashtu, në fillim të vitit ka pasur rritje të çmimeve në Postë dhe SBB dhe një rritje e TVSH-së me 0.4 pikë përqindje.
Produktet ushqimore, disa prej të cilave janë nën tarifa të larta, janë bërë 5.7% më të shtrenjta që nga fillimi i vitit.
Dhe, primet e sigurimit shëndetësor pritet të rriten me rreth 6 për qind. Edhe nëse normat e inflacionit nuk vazhdojnë të rriten: nëse qiratë dhe çmimet nuk bien përsëri, familjet do të duhet të përballojnë kostot e rritura në terma afatgjatë. Nëse pagat nuk ndjekin shembullin, fuqia blerëse do të mbetet e dobët, shkruan 20minuten.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *