Shpërndaje lajmin

Të ngasësh një biçikletë, biçikletë elektronike ose e-skuter është e rrezikshme në krahasim me udhëtimin me makinë. Në vitin 2020, çiklistët dhe çiklistët elektronikë së bashku përbënin pjesën më të madhe (38%) të totalit të aksidenteve të rënda në rrugët e Zvicrës.
Megjithatë, pavarësisht nga shanset për aksidente të rënda, çuditërisht pak veshin helmeta, sipas një sondazhi nga TCS, përcjell albinfo.ch.
Në përgjithësi, sondazhi, i bazuar në vëzhgimin e afërsisht 3,000 njerëzve me biçikleta, biçikleta elektronike, skuter dhe e-skuter për 44 ditë, zbuloi se vetëm 52% mbanin helmeta.
Kampionët me helmetë ishin banorët e Ticino-s, ku 72% e çiklistëve të pastër me pedale mbanin mbrojtje për kokën, krahasuar me 52% në Zvicrën frëngjisht-folëse dhe 43% në Zvicrën gjermanishtfolëse. Një model i ngjashëm rajonal u vu re për biçikletat elektronike të shpejta dhe të ngadalta.
Tarifat ndryshonin gjithashtu në varësi të mënyrës së transportit. Vetëm 46% e çiklistëve mbanin helmeta, një normë që u rrit në 68% për biçikletat elektronike me shpejtësi të kufizuar dhe në 92% për biçikletat elektronike më të shpejta – ligji kërkon që drejtuesit e biçikletave elektronike të shpejta të mbajnë helmeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *