January 19, 2022

“Pandemia përfundon kur të vaksinohen 70 % e popullsisë”

Shpërndaje lajmin

Drejtori rajonal i Organizatës Botërore të Shëndetit për Evropën, Hans Kluge tha se vendet dhe popullatat e tyre nuk duhet të vetëkënaqen për pandeminë.

“Mos mendoni se pandemia Covid-19 ka mbaruar”, tha Kluge për AFP në një intervistë, ndërsa shtoi se normat e vaksinimit duheshin rritur.

“Pandemia do të mbarojë pasi të kemi arritur 70 përqind mbulim minimal në vaksinim,” tha drejtori rajonal.

Në 53 vendet dhe territoret që përbëjnë rajonin evropian të OBSH-së – përfshirë disa në Azinë Qendrore – 26 përqind e popullsisë ka marrë dozën e parë të një vaksine Covid-19, përcjell albinfo.ch.

Në Bashkimin Evropian, 36.6 përqind e popullsisë ka marrë të paktën një dozë dhe 16.9 përqind janë vaksinuar plotësisht, sipas një numërimi nga AFP.

Kluge tha se një nga shqetësimet e tij kryesore ishte rritja e ngjitjes së varianteve të reja.

“Ne e dimë, për shembull, se B.1617 (varianti indian) është më i transmetueshëm se B.117 (variant britanik), i cili ishte tashmë më i transmetueshëm se lloji i mëparshëm,” vuri në dukje Kluge.

Rastet e të ashtuquajturit variant indian janë regjistruar në 27 nga 53 vendet e rajonit, ndërsa numri i rasteve të reja dhe vdekjeve, ka rënë për pesë javë rresht, duke arritur nivelet më të ultëa që nga mesi i Tetorit.

Shpejtësia thelbësore

Në të gjithë botën, rastet e reja kanë rënë për katër javë rresht, sipas një liste të AFP.

Por ndërsa vaksinat kanë rezultuar efektive kundër mutacioneve të koronavirusit, njerëzit duhet të jenë akoma vigjilentë, theksoi Kluge.

Përveç kësaj, tubime të mëdha janë në horizont së bashku me Kampionatin Evropian të futbollit.

“Le të japim më në fund Covid-19 kartonin e kuq, mos lejoni kohë shtesë për Covid-19”, pëshpëriti Kluge, duke përsëritur këshillat për të ruajtur distancat sociale dhe për të mbajtur maska ​​për fytyrën.

Ai gjithashtu nënvizoi se shpejtësia është “thelbësore” gjatë pandemisë.

“Shoku ynë më i mirë është shpejtësia, koha po punon kundër nesh, (dhe) përhapja e vaksinimeve po vazhdon shumë ngadalë,” tha Kluge.

“Ne kemi nevojë për të përshpejtuar, ne kemi nevojë për të zgjeruar numrin e vaksinave,” dhe vendet evropiane duhej të tregonin më shumë solidaritet, tha ai.

“Nuk është e pranueshme që disa vende kanë filluar të vaksinojnë pjesën më të re, të shëndetshme të popullsisë, ndërsa vendet e tjera në rajonin tonë ende nuk kanë mbuluar të gjithë punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe njerëzit më të prekshëm,” shtoi ai.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *