Paralajmëron Financial Times: Evropa është plot me agjentë rusë

Shpërndaje lajmin

Evropa është e shqetësuar, pasi spiunët rusë duket se janë të pranishëm pothuajse në të gjitha vendet evropiane. Sipas Financial Times, Austria, Belgjika, Bullgaria, Gjermania, ndër të tjera, janë vende që kanë identifikuar agjentë që kanë vepruar në favor të Rusisë duke kanalizuar shërbimet sekrete me dokumente delikate dhe sekrete shtetërore.
Shërbimet e inteligjencës amerikane dhe britanike kanë një mori informacionesh dhe këshillash për vendet evropiane kur zbulojnë aktivitete të dyshimta. Provat tregojnë se dhjetëra agjentë rusë ndodhen në Gjermani, Francë dhe Belgjikë. Në të njëjtën kohë, dhjetëra qytetarë rusë janë dëbuar nga shtetet baltike dhe Polonia gjatë muajve të fundit për spiunazh.
Një zyrtar i lartë evropian i tha FT se bisedat e agjentëve sekretë rusë ishin disi “të ndaluara” vitet e fundit dhe se ata po vepronin të papenguar në Perëndim. Megjithatë, së fundmi, Evropa po e shikon me kujdes problemin. Siç thotë ai, “demokracitë nuk mund të mbrohen nga kërcënimi nëse shumica e qytetarëve nuk janë të vetëdijshëm për problemin”.
Të dhënat që i janë dhënë publikut shkaktojnë shqetësim. Në vitin 2017, u zbulua se një agjent rus punonte si këshilltar i ngushtë i ministrit të atëhershëm francez të Mbrojtjes që tani është ministri i Jashtëm Jean-Yves Le Drian. Në korrik 1920, autoritetet daneze vunë re rusët duke u përpjekur të vidhnin dokumente në lidhje me teknologjinë energjetike.
Në të njëjtin vit, një gjeneral francez që ishte në NATO dhe punonte në bazën detare të Napolit u arrestua për rrjedhje të dokumenteve të klasifikuara në shërbimin sekret rus (GRU). Në Danimarkë, në dhjetor, dy agjentë u kapën duke u përpjekur të vidhnin informacion nga një kompani daneze nanoteknologjie.
Në mars të 2021, gjashtë vendas u arrestuan në Bullgari, mes tyre punonjës të Ministrisë së Mbrojtjes dhe drejtues të shërbimeve sekrete, për shitjen e informacionit në GRU për 3000 dollarë secili. Në Gjermani, në qershor të po atij viti, një shkencëtar u arrestua për “vjedhje” të informacionit sekret për teknologjinë raketore.
Rusia ka rreth gjysmë milioni punonjës në tre shërbimet më të mëdha sekrete. GRU, një nga shërbimet e saj sekrete më të mëdha, fokusohet në çështjet që lidhen me NATO-n dhe teknologjinë ushtarake, dhe më konkretisht kabotazhin.
FSB-ja është e përqendruar brenda vendit dhe mbledh informacion nga vendet fqinje, përfshirë Ukrainën. SVR, pasardhëse e KGB-së, ka përgjegjësinë e vetme për të mbledhur informacion nga shërbimet sekrete të vendeve të tjera.
Një zyrtar i lartë evropian, në një intervistë për FT, përfundoi duke theksuar se “shpesh mbrojtja më e mirë është sulmi, veçanërisht kur gjërat po shkojnë aq keq sa tani”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.