Parlamenti zviceran kundërshton shtimin e kujdesit dentar në sigurimin bazë

0
Shpërndaje lajmin

Kostoja e kujdesit shëndetësor dhe rezidentët e sigurimit të detyrueshëm duhet të paguajnë për ta financuar atë të vazhdojë të rritet. Në vitin 2022, shpenzimet për kujdesin shëndetësor u rritën me 2.5%. Në të njëjtën kohë, kujdesi dentar nuk mbulohet. Politikanët nga Partia e Gjelbër do të donin që ai të përfshihej në kopertinën bazë. Megjithatë, parlamenti votoi kundër idesë këtë javë, raportoi RTS, transmeton albinfo.ch.
Argumenti në favor të përfshirjes së kujdesit dentar në sigurimin bazë është se njerëzit me të ardhura të ulëta nuk mund të përballojnë sigurimin falas që e mbulon atë ose koston direkte të tij. Këta njerëz më pas shmangin kujdesin dentar dhe përfundojnë me probleme shëndetësore të lidhura, duke filluar nga pneumonia deri te ataku në zemër dhe goditjet në tru.
Megjithatë, ky argument nuk arriti të bindë shumicën e deputetëve, 123 kundrejt 62 votuan kundër idesë.
Përveç kësaj, një komision i ngarkuar me analizën e temës këshilloi kundër tij. Shtimi i mëtejshëm në mbulim do të çonte në mënyrë të pashmangshme në prime më të larta, tha ai. Premiumet tashmë po rriten. Ndryshimet që i shtyjnë edhe më lart do të shtonin presionin ndaj një çështjeje të ndjeshme politike. Përveç kësaj, ai tha se një ndryshim i tillë nuk është i nevojshëm. Shëndeti dentar është rritur ndjeshëm gjatë 50 viteve të fundit për shkak të parandalimit dhe përmirësimeve në masat e higjienës dentare të praktikuara nga popullata. Së fundi, ata që kanë nevojë për kujdes dentar, por që nuk mund ta përballojnë atë, mund të aplikojnë për ndihmë sociale për të mbuluar shpenzimet, përfundoi komisioni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *