Parlamenti zviceran miraton ligjin që lejon vrasjen e ujqërve

Shpërndaje lajmin

Parlamenti ka miratuar ndryshimet në ligjin e gjuetisë së Zvicrës, sipas të cilit ujqërit mund të asgjësohen në mënyrë parandaluese nëse konsiderohet se paraqesin kërcënim për bagëtinë.
Dhoma e Përfaqësuesve të martën zgjidhi dallimet e mbetura dhe miratoi ndryshimet. Me 104 vota pro dhe 84 kundër, u pajtua me Senatin se kush duhet të përcaktojë parimet që rregullojnë mbrojtjen e tufave. Kjo do të jetë përgjegjësi e Qeverisë federale në konsultim me kantonet, transmeton Albinfo.ch.
Legjislacioni aktual lejon vrasjen e ujkut vetëm pasi të ketë sulmuar një numër të caktuar kafshësh. Gjatë debateve, shumë politikanë të krahut të djathtë vunë në dukje rrezikun në rritje që ujqërit paraqesin për bagëtinë, por edhe për njerëzit.
Zvicra aktualisht ka rreth 180 ujqër dhe të paktën 20 tufa. Vlerësohet se popullsia e tyre mund të dyfishohet në tre vjet.
Ligji i rishikuar parashikon që asgjësimi i tufave ose pjesëve të tufave do të lejohet aty ku kërcënohet bujqësia.
Gardianët e lojërave do të jenë gjithashtu në gjendje të qëllojnë ujqër që u afrohen zonave të banuara dhe njerëzve në një mënyrë kërcënuese, ose ndaj të cilëve masat për mbrojtjen e tufës janë joefektive.
Kantonet nuk do të duhet më të provojnë shkallën e dëmit, por do të duhet të justifikojnë masat e kontrollit dhe objektivat e tyre. Ata do të duhet të marrin miratimin e Zyrës Federale për Mjedisin përpara se të shkatërrojnë ujqërit. Të shtënat për të vrarë ujkun do të autorizohen nga 1 shtatori deri më 31 janar./Albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *