Pas vaksinës, si do ta dimë nëse jemi imun ndaj Covid-19?

Share

vaksina zvicer 1

Sapo të marrim vaksinën, si do ta dimë nëse jemi imun ndaj Covid-19? Në situatën aktuale, pyetja është të paktën e tepërt. Si fillim, sepse në mënyrë që të çlirohemi nga pandemia, është akoma e nevojshme të vaksinojmë sa më shumë njerëz që të jetë e mundur, dhe të përqendrohemi në mbrojtjen e gjerë të ofruar nga vaksinat: të gjithë ato të aprovuara deri më tani, madje edhe ato me efektivitet më të reduktuar, ofrojnë pothuajse mbrojtje totale ndaj formave të rënda dhe vdekjeprurëse të sëmundjes. Së dyti, sepse edhe si imunë nuk kemi mundësi të ulim kujdesin derisa shumica e njerëzve të vaksinohen.

Sidoqoftë, njohja e nivelit të mbrojtjes imune të secilit mund të jetë e dobishme në një fazë të mëvonshme, për të vlerësuar nëse dhe kur duhet të kryeni një përforcues ose për të kuptuar nëse të vaksinuarit janë gjithashtu të mbrojtur nga variantet e virusit. Si po lëvizim në këtë front?

Siç shpjegohet në New Scientist, disa teste të shpejta serologjike të përdorura për të zbuluar infeksionet natyrore të koronavirusit mund të jenë të dobishme në gjurmimin e antitrupave të prodhuar në përgjigje të vaksinave tre javë pas injektimit të parë (kur një përgjigje imune fillon të shfaqet).

Shumica e këtyre testeve kërkojnë antitrupa që i përgjigjen proteinës Spike dhe, pasi të gjenden, nuk arrijnë të bëjnë dallimin midis antitrupave të lidhur me vaksinën ose infeksionit. Disa, megjithatë, kërkojnë antitrupa që njohin proteinën virale të nukleokapsidit që nuk përmbahet në vaksina, dhe për këtë arsye nuk do të regjistronin praninë e një përgjigje imune pas vaksinës, transmeton Scan, përcjell albinfo.ch.

Për më tepër, testet tregtare ende kanë një diferencë pasigurie, me 10% përgjigje “false negative” (ato nuk regjistrojnë antitrupa edhe atje ku ekzistojnë), dhe 2% “false pozitive” (i gjejnë, por në realitet nuk ka) Një problem tjetër është se testet e shpejta serologjike thjesht matin praninë ose mungesën e antitrupave, por jo sasinë e tyre në rënie me kalimin e kohës. Për momentin, të vetmit njerëz të testuar pas vaksinimit janë regjistruar për hulumtim dhe për këtë arsye që të kuptojnë, për shembull, sa zgjat mbulimi i ofruar nga përgatitjet Pfizer, Oxford-AstraZeneca dhe Moderna.

Në të ardhmen, do të nevojiten teste të shpejta për të zbuluar nivelin e antitrupave tek njerëzit e vaksinuar dhe mbrojtjen që ofrojnë këto mbrojtje kundër varianteve të koronavirusit. Disa kompani bioteknike në MB dhe Gjermani po punojnë në mjete diagnostikuese që zbulojnë jo vetëm antitrupa neutralizues, por edhe përbërës të tjerë kryesorë të sistemit imunitar, siç janë limfocitet T, të cilat drejtojnë drejtpërdrejt qelizat e infektuara nga virusi, dhe limfocitet Memoria B e ngarkuar me duke prodhuar antitrupa të synuar kundër proteinave specifike virale.

Aktualisht, këta aktorë të tjerë imunë nuk identifikohen nga testet e antitrupave, por në të ardhmen do të jetë thelbësore t’i studiojmë ata për të kuptuar se kur duhet të ndërhyjnë me një vaksinë përforcuese.

Ndërkohë, personat e vaksinuar nuk supozohet të jenë imunë. Derisa të kemi dalë nga faza kritike e pandemisë, është e kujdesshme të trajtojmë të gjithë si të ndjeshëm nëse jo ndaj sëmundjeve, të paktën ndaj ngjitjes dhe transmetimit. Ne nuk e dimë, në të vërtetë, në çfarë mase vaksinat gjithashtu zvogëlojnë qarkullimin asimptomatik të virusit.

Pikërisht për këtë arsye Ministria e Shëndetësisë në Itali ka treguar se edhe të vaksinuarit që kanë rënë në kontakt me një pozitiv duhet të shkojnë në izolim fiduciar për dhjetë ditë dhe të kryejnë një test kontrolli përpara se të kthehen në jetën “normale”. Edhe njerëzit e vaksinuar në fakt mund të jenë pozitivë, siç vërehet në disa profesionistë shëndetësorë tashmë të imunizuar me Covid, por plotësisht asimptomatik. Ne nuk e dimë nëse një vaksinë e infektuar mund të transmetojë virusin nga ana tjetër, por nuk mund ta përballojmë këtë rrezik.


Share

Komente