Pasaportat më të shtrenjta në botë, sa kushton ajo zvicerane

Shpërndaje lajmin

Nëse dëshironi të filloni një jetë të re jashtë vendit ose thjesht të bëni pushime jashtë shtetit, marrja e një pasaporte të re mund të jetë një përpjekje e shtrenjtë. Pasi të keni mbledhur të gjitha dokumentet tuaja dhe të keni kaluar nëpër çfarëdo radhe burokratike që vendi juaj ka, normalisht do të mund ta keni në dorë pasaportën tuaj brenda disa javësh ose muajsh. Por me çfarë kostoje? Këto janë disa nga pasaportat më të shtrenjta në botë. Kostot e mëposhtme janë në monedha vendase dhe dollarë amerikanë për pasaportat e të rriturve që zgjasin 10 vjet, përveç nëse specifikohet ndryshe. Konvertimet e monedhës janë të përafërta që nga fillimi i majit 2022, shkruan Scan, transmeton albinfo.ch.
Kostot mesatare të çmimeve
Ndërsa shumë pasaporta kushtojnë rreth 100 deri në 160 dollarë, ky nuk është një çmim i vogël. Megjithatë, do të vijnë edhe më të shtrenjta. Pavarësisht nëse rinovojnë apo blejnë një pasaportë për herë të parë, qytetarët japonezë mund të presin të paguajnë 16,000 jen japonez (rreth 125 dollarë).
Në Zelandën e Re njerëzit mund të presin të paguajnë 191 dollarë NZD (rreth 125 dollarë) për pasaportën e tyre të re. Blerja e një pasaporte amerikane për të rritur për herë të parë do të kushtojë të paktën 165 dollarë, ndërsa rinovimet kushtojnë 130 dollarë.
Për shtetasit britanikë që kërkojnë të vizitojnë destinacione më me diell, rinovimi i një pasaporte të Mbretërisë së Bashkuar në internet do të kushtojë 75,50 £ (rreth 95 dollarë ose 90 euro). Për shumicën e emigrantëve që jetojnë jashtë vendit, rinovimi do të kushtojë një tarifë standarde të kombinuar dhe tarifë korrieri për rreth 106 £ (rreth 135 dollarë ose 125 euro).
Përfshirë tarifën postare, shtetasve zviceranë do t’u kthehen rreth 145 franga zvicerane (rreth 150 dollarë ose 140 euro). Nëse nuk jeni duke u lëkundur nga tronditja e afisheve, shikoni se çfarë kushtojnë disa nga pasaportat më të shtrenjta për qytetarët që duan të udhëtojnë jashtë vendit:
Pasaporta meksikane (3,505 MXN ose rreth 170 dollarë)
Rinovimi i një pasaporte në Meksikë kushton 3,505 pesos meksikane (rreth 170 dollarë).
Pasaporta e Lihtenshtajnit (256 CHF ose rreth 260 dollarë)
Duke qenë vendi i katërt më i vogël në Evropë dhe i gjashti më i vogël në botë për nga sipërfaqja tokësore, Lihtenshtajni ndodhet midis Zvicrës dhe Austrisë. Ajo që Lihtenshtajnit mund t’i mungojë në masën gjeografike, e kompenson me kostot e pasaportave. Duke përfshirë tarifat e transportit, qytetarët mund të presin të paguajnë 256 CHF (rreth 260 dollarë ose 250 €), për një pasaportë të re.
Pasaporta kubane (6,500 CUP ose rreth 270 dollarë për 10 vjet)
Procesi i rinovimit të pasaportës së Kubës është i ndryshëm nga ai i të tjerëve në këtë listë. Sipas qeverisë kubane, ndërsa blerja e një pasaporte të re në vend kushton 2500 pesos kubane (rreth 105 dollarë), e cila mund të zgjasë gjithsej gjashtë vjet, pasaporta duhet të rinovohet çdo dy vjet për të mbetur e vlefshme. Çdo rinovim do të kushtojë 500 CUP shtesë, deri në vitin e gjashtë të jetës së pasaportës, ku rifillon procesi i blerjes së një pasaporte të re. Për të krahasuar mollët me mollët, kostoja e mbajtjes së një pasaporte të vlefshme Kubane për 10 vjet arrin në rreth 6500 CUP (rreth 270 dollarë).
Pasaporta australiane (308 dollarë AUD ose rreth 220 dollarë)
Ata që jetojnë në Australi mund të presin të paguajnë 308 dollarë AUD (rreth 220 dollarë) për të rinovuar pasaportën e tyre. Për ata që jetojnë jashtë vendit, ka një tarifë shtesë për përpunimin jashtë shtetit, duke e çuar koston totale në 336 dollarë në Shtetet e Bashkuara.
Pasaporta siriane (600 dollarë për 10 vjet)
Pasaporta siriane është një nga pasaportat më pak të fuqishme dhe njëkohësisht ndër më të shtrenjtat. Sipas faqes së internetit të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Sirisë dhe emigrantëve, sirianët që jetojnë jashtë vendit do të duhet të paguajnë 300 dollarë për një pasaportë të re e cila do të zgjasë vetëm gjashtë vjet. Gjatë 10 viteve, mbajtja e një pasaporte të vlefshme siriane do të kushtojë të paktën 600 dollarë.
Pasaporta libaneze: (1,200,000 L.L. ose rreth 795 dollarë)
Për ata që jetojnë në Liban, rinovimi i një pasaporte do të kushtojë 1,200,000 paund libanez, sipas Drejtorisë së Përgjithshme Libaneze të Sigurisë së Përgjithshme (rreth 795 dollarë). Sidoqoftë, emigrantët që rinovojnë pasaportat e tyre ose në Konsullatën e Përgjithshme të Libanit në Nju Jork ose në Los Angeles mund të presin të paguajnë 600 dollarë. Libani është një nga vendet e pakta që i ngarkon qytetarët e tij vendas më shumë sesa emigrantët jashtë vendit për rinovimin e pasaportave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *