Për 10 vjet, 40% e punëtorëve zviceranë do të punojnë rregullisht nga shtëpia

0
Shpërndaje lajmin

Në vitin 2001, më pak se 1% e punonjësve të Zvicrës bënin më shumë se gjysmën e punës së tyre nga shtëpia. Deri në vitin 2019, e njëjta shifër ishte 25%. Më pas goditi Covid-19. Gjatë bllokimit të parë në pranverën e vitit 2020, 50% e punëtorëve punonin nga shtëpia, 20% pjesërisht dhe 30% ekskluzivisht. Që atëherë shumë janë kthyer në zyrë. Por nocionet për atë që është e mundur kanë ndryshuar, përcjell albinfo.ch.
Ndërsa normat ndryshojnë dhe teknologjia përparon, më shumë punë do të bëhet nga distanca, parashikojnë autorët e raportit. Brenda 10 viteve, 40%, ndoshta më shumë, e punëtorëve mund të punojnë rregullisht nga shtëpia, megjithëse numri që punojnë ekskluzivisht nga shtëpia ka të ngjarë të mbetet i kufizuar.
Rritja e parashikuar e punës në distancë pritet të rrisë atraktivitetin e qyteteve të vogla dhe të mesme të lidhura mirë, ku njerëzit mund të gjejnë shtëpi me më shumë hapësirë me akses më të mirë nga jashtë. Qytetet turistike ku shtëpitë e dyta janë të njohura ka të ngjarë të bëhen gjithashtu më tërheqëse, përcjell tutje albinfo.ch.
Në të njëjtën kohë, vendi ku njerëzit zgjedhin të jetojnë nuk ka gjasa të ndryshojë rrënjësisht, sipas raportit. Rrjetet sociale ekzistuese do të mbeten të rëndësishme dhe do të kufizojnë distancën që njerëzit janë të përgatitur për të lëvizur. Për më tepër, preferencat e stilit të jetesës, duke përfshirë strukturën dhe vendndodhjen e shtëpisë, priren të mbeten të qëndrueshme gjatë gjithë jetës. Dhe, ekonomia e decentralizuar e Zvicrës dhe infrastruktura efikase tashmë kanë bërë që shumë njerëz të jetojnë larg vendit të tyre të punës, kështu që fenomeni tashmë është përhapur në një shkallë të konsiderueshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *