Për pothuajse dy të tretat e fëmijëve Zviceranë, kujdesi është i jashtëm

0
Shpërndaje lajmin

Në Zvicër, pothuajse dy të tretat e fëmijëve nën moshën 13 vjeç marrin kujdes shtesë për fëmijët. Sipas Zyrës Federale të Statistikave, prindërit mbështeten kryesisht në qendrat e kujdesit ditor, kujdesin shtesë shkollor dhe gjyshërit.
Për fëmijët nën 4 vjeç, qendrat e kujdesit ditor janë përdorur më shpesh në 37 përqind, siç njoftoi të hënën Zyra Federale e Statistikave (BFS) duke iu referuar sondazhit të fundit nga 2020, 2021 dhe 2022. Gjyshërit pasuan në vendin e dytë me 35 përqind. .
Sipas BFS, qendrat e kujdesit ditor dhe strukturat shtesë të kujdesit shkollor, si shkollat ditore ose qendrat e kujdesit pas shkollës ishin gjithashtu më të përhapura tek 4 deri në 12-vjeçarët me 36 përqind. Edhe në këtë grupmoshë, gjyshërit vijnë në vendin e dytë si kujdestarë – me një përqindje prej 24 për qind.
Në përgjithësi, 62 përqind e fëmijëve nën 13 vjeç janë përkujdesur jashtë familjeve të tyre gjatë periudhës së anketimit.
Sipas BFS, përqindja e fëmijëve që kujdesen jashtë familjes gjithashtu u rrit me rritjen e të ardhurave të familjes. Në vitin 2022, përqindja e fëmijëve në grupin e të ardhurave më të larta që merrnin kujdes shtesë familjar ishte 80 për qind, dy herë më i lartë se në grupin më të ulët të të ardhurave. Në këtë të fundit, 41 për qind e fëmijëve nën 13 vjeç kujdeseshin nga jashtë.
60 për qind e fëmijëve në familjet në grupin e të ardhurave më të larta ndoqën një qendër ditore ose një institucion shtesë të kujdesit shkollor në vitin 2022. Megjithatë, në klasat me të ardhura më të ulëta, shifrat ishin dukshëm më të ulëta në 24 për qind (kuintili i parë) dhe 29 për qind (kuintili i dytë)./Blick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *