Përhapet mushkonja tigër: Zbulohen dy lloje në Aargau

0
Shpërndaje lajmin

Mushkonja tigër është një specie e huaj dhe pushtuese nga Azia Juglindore. Është shumë e zakonshme në Itali dhe konsiderohet thumbues, më i vogël se mushkonjat vendase dhe ditore. Dhe mund të transmetojë sëmundje të tilla si ethet e dengës ose virusi chikungunya ose Zika.
Deri më tani, nuk ka pasur transmetime të tilla sëmundjesh në Zvicër, por autoritetet janë ende të kujdesshme.
Insekti është më i vogël se mushkonjat vendase. Qëllimi i kantonit Aargau: të mbajë densitetin e ulët të mushkonjave në mënyrë që edhe më shumë popullata të mos “lulëzojnë”.
Ndërsa Basel-Stadt tashmë ka përvojë në luftën kundër insekteve – madje ka edhe orë konsultimi për popullatën – situata në Aargau është mjaft e re. Kantoni vëzhgoi llojin e parë që në tetor. Tani, megjithatë, dy vende shumimi me larva të mushkonjave tigër aziatike janë zbuluar në Rheinfelden.
Sipas kantonit të Aargaut, zyra e koordinimit të Neobiota tani po kryen një fushatë së bashku me qytetin Rheinfelden. Mushkonjat e dyshimta duhet të raportohen. Fletushka do të informojë popullatën se çfarë të bëjë. Mushkonjat e dyshimta mund të raportohen me foto në platformën kombëtare të raportimit.
Luftimi i mushkonjave tigër
Vetëm me ndihmën e popullsisë mund të regjistrohet më saktë popullsia dhe të merren masa. Këmbët e zeza të mushkonjave tigër janë të habitshme. Ata kanë vija të bardha. Megjithatë, ekzistojnë dy lloje mushkonjash me këmbë me vija bardh e zi: mushkonja tigër dhe mushkonja aziatike. Megjithatë, kjo është më e madhe se mushkonja tigër.
Zbrazja e lodrave të gropës së rërës dhe kanaçeve për ujitje
Është e rëndësishme të shmangen vendet e shumimit, thonë ekspertët. Fuçitë e shiut, kanaçet për ujitje dhe lodrat e kutisë së rërës janë vendet ku mushkonjat tigër vendosin vezët e tyre. Këtu ata gjejnë ujë të ndenjur.
Fakte rreth mushkonjave tigër
Kantoni i Aargaut është i bindur se kushdo që mbulon fuçitë e shiut me rrjeta kundër mushkonjave ose zbraz rregullisht petkat, ndihmon në mbajtjen e densitetit të ulët të mushkonjave. Nga ana tjetër, lumenjtë, përrenjtë, biotopet dhe pishinat nuk konsiderohen si baza për shumimin e mushkonjave tigër.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *