Përjashtimet pak të njohura që lejojnë shtetasit jo-BE të punojnë në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Njerëzit nga të ashtuquajturat “vendet e treta”, ata që nuk janë pjesë e BE / EFTA – mund të hyjnë në tregun zviceran të punës vetëm nën kushte të caktuara të kufizuara. Por ka disa përjashtime që mund të mos i dini, sipas thelocal.ch.
Ndryshe nga homologët e tyre nga vendet e BE / EFTA, njerëzit nga vendet e treta duhet të plotësojnë kritere shumë strikte nëse shpresojnë të marrin një leje pune në Zvicër, teksa ata do të konsiderohen për një punë vetëm nëse janë një profesionist shumë i kualifikuar dhe i aftë, shkruan albinfo.ch.
Kjo do të thotë se ata duhet të kenë një diplomë nga një universitet ose një institucion i arsimit të lartë, si dhe një numër vitesh përvojë pune profesionale.
Por kjo nuk është e gjitha: ata do të konsiderohen për një vend pune vetëm nëse nuk mund të gjendet asnjë kandidat zviceran ose BE/EFTA për të plotësuar vendin vakant.
Ky është kriteri zyrtar për shtetasit e vendeve të treta të vendosura nga Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM).
Megjithatë, ka disa përjashtime nga këto rregulla të përgjithshme
“Në raste të caktuara, përjashtime të rregulluara ligjërisht nga kërkesat e pranimit janë të mundshme,” shkroi SEM, duke renditur një numër përjashtimesh nga rregullat e tij të përgjithshme për shtetasit jo-BE / EFTA.
Ato përfshijnë:
Transferime drejtuesish apo specialistësh brenda kompanive ndërkombëtare
Rregullat e zakonshme nuk zbatohen për transferimet operacionale për menaxherët e lartë dhe specialistët thelbësorë në kompanitë ndërkombëtare, sipas SEM.
Pra, nëse jeni shtetas jo-BE/EFTA dhe jeni transferuar për një nga këto pozicione në ose brenda Zvicrës, ju jeni të qartë.
Praktika, trajnime dhe arsimim të mëtejshëm
Ashtu si në shembullin e mësipërm, nëse jeni nën kategorinë e ashtuquajtur “transferimi i njohurive” brenda një kompanie shumëkombëshe dhe punëdhënësi juaj në një vend të tretë ju dërgon në një kompani me bazë në Zvicër për të mësuar, do të jeni në gjendje të bëje këtë pa shumë zhurmë.
SEM e përkufizon këtë kategori pune si “pranimin e përkohshëm të shtetasve të huaj të rinj që mbërrijnë në Zvicër për të përmirësuar aftësitë e tyre gjuhësore dhe për të zgjeruar arsimin e tyre të përgjithshëm nëpërmjet njohjes më të mirë të vendit pritës. Në këmbim, ‘au pairs’ ofrojnë shërbime të caktuara për familjet ku jetojnë me, të tilla si punët e lehta të shtëpisë dhe kujdesi për fëmijët”.
“Au pairs” nga shtetet e treta nga mosha 18 deri në 25 vjeç mund të pranohen për një qëndrim maksimal prej 12 muajsh dhe nuk u nënshtrohen kufizimeve të përgjithshme me të cilat duhet të respektojnë shtetasit e tjerë jo-BE/EFTA.
Megjithatë, SEM thotë se “au pairs” nga kombet e treta mund të rekrutohen vetëm përmes një organizate të njohur në Zvicër.
Pjesëtarët e familjes
Anëtarët e familjes së shtetasve zviceranë dhe ata që posedojnë leje qëndrimi nuk kanë nevojë të kalojnë një proces shtesë leje për t’u vetëpunësuar ose për t’u punësuar.
Nga ana tjetër, të afërmit e personave që kanë një leje afatshkurtër kërkojnë leje.
Po studentët që diplomohen nga universitetet zvicerane?
Është shkruar shumë në muajt e fundit rreth qeverisë që dëshiron të lejojë shtetasit e vendeve të treta të trajnuar në universitetet zvicerane me një diplomë në një fushë që vuan nga mungesa e profesionistëve të kualifikuar, të qëndrojnë dhe të punojnë në Zvicër.
Megjithatë, ky projekt ka pësuar një pengesë sepse ligjvënësit duhet së pari të krijojnë një bazë ligjore për t’i lejuar këta studentë të qëndrojnë në Zvicër.
Por edhe këtu ekzistojnë disa përjashtime.
Nën titullin “Studentë të doktoraturës / pas doktoratës”, SEM thotë: “Individët që vazhdojnë të studiojnë ose ndjekin punë kërkimore në një institucion të arsimit të lartë zviceran të njohur ose të akredituar përtej diplomës së tyre të themelimit, në mënyrë që të zhvillojnë një specializim dhe në këtë mënyrë të sigurojnë më të mirën, zhvillimi i mundshëm i shkencës dhe teknologjisë në Zvicër, mund të mbetet edhe në vend”.
Po për të mbetur dhe punuar në Zvicër pas diplomimit?
Shtetasit e vendeve të treta që diplomohen nga universitetet zvicerane mund të pranohen për të punuar pa pasur nevojë të japin dëshmi për statusin e tyre “nëse ka një interes të rëndësishëm akademik ose ekonomik në punësimin e tyre”, tha SEM.
Të gjitha më sipër dëshmojnë se edhe për ata në kategorinë më të kufizuar të punësimit, Zvicra megjithatë jep disa përjashtime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *