Po shkoni në Zvicër? Cilat janë rregullat aktuale për të hyrë

0
Shpërndaje lajmin

Askund kjo nuk është më e qartë se sa në lidhje me udhëtimin.
Hyrja nga vendet e BE/EFTA
Që nga 17 shkurti, Zvicra lehtësoi të gjitha rregullat e hyrjes në lidhje me Covid-in për hyrjen në BE. “Nuk do të jetë më e nevojshme të sigurohet prova e vaksinimit, rikuperimit ose një test negativ ose të plotësoni një formular hyrjeje”, shkroi qeveria. Aktualisht nuk ka vende në listën e ‘variantit të shqetësimit të virusit’, megjithëse kjo mund të ndryshojë nëse zbulohet një mutacion tjetër.
Në këtë rast, rregullat e hyrjes mund të rikthehen përsëri. Masat e mëparshme kanë përfshirë ndalime të plota ose kërkimin e dëshmive të vaksinimit dhe/ose testeve, me këto që ndonjëherë hyjnë në fuqi me një njoftim të shkurtër, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Vendet joanëtare të BE/EFTA-s
Kufizimet e udhëtimit mbeten në fuqi për shtetasit e vendeve të treta, sipas Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM).
Jo-evropianët duhet të paraqesin dëshmi të imunizimit të plotë të administruar brenda 270 ditëve të fundit me një vaksinë të njohur në Zvicër: Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson, Sinovac, Sinopharm dhe Covaxin.
Ata që nuk kanë marrë një nga vaksinat e miratuara nuk mund të hyjnë në Zvicër për momentin.
Ju lutemi vini re se këto rregulla do të hiqen nga data 2 maj e tutje, me dëshminë e vaksinimit ose rikuperimit që nuk kërkohet më, përcjell tutje albinfo.ch.
Certifikata Covid nuk kërkohet më
Përveç lehtësimit të rregullave të hyrjes, qeveria zvicerane hoqi kërkesën për certifikatën Covid. Kjo nuk do të ketë më nevojë të shfaqet në restorante, bare dhe në evente në Zvicër. Kini parasysh megjithatë se vendet e tjera mund të kërkojnë një certifikatë Covid.
Është e rëndësishme të theksohet se kjo ka të bëjë thjesht me masat kufitare të lidhura me Covid-in. Kufizime të tjera për hyrjen në Zvicër, d.m.th. kërkesa për t’u pajisur me vizë ose për shkak të ndalimeve specifike të vendosura ndaj individëve dhe kombësive, do të mbeten në fuqi.
Cilat masa janë ende në fuqi?
Maskat nuk do të kërkohen më në dyqane, supermarkete dhe vendet e punës, ndërkohë që do të vazhdojnë të kërkohen në transportin publik ndërkohë. Berset tha se vazhdimi i këtij rregulli ishte i justifikuar pasi ndërsa njerëzit mund të shmangin blerjet – madje edhe blerjet në supermarket – ky nuk ishte rasti me transportin publik.
“Mund të shmangni blerjet, për shembull me blerje online ose duke rregulluar kohën kur bëni pazar. Ky nuk është rasti në transportin publik”, tha ai për shtyp të mërkurën. Qeveria tha se kjo do të ruhet ndërkohë, por mund të zbutet në të ardhmen pasi situata e lejon. Një masë tjetër që do të mbetet në fuqi është kërkesa e izolimit për ata që kanë rezultuar pozitivë. Kushdo që ka rezultuar pozitiv në Zvicër kërkohet të izolohet për pesë ditë. Ndërsa Berset tha se kjo duket të jetë e qetë në fund të marsit, ishte ende e rëndësishme të ndalohej përhapja e virusit. “Kushdo që ka rezultuar pozitiv është shumë ngjitës në afat të shkurtër… Njerëzit më ngjitës mund të hiqen nga qarkullimi në këtë mënyrë.”
“Gjithashtu qëndroni në shtëpi kur jeni të sëmurë. Shoqëria kërkon që njerëzit të qëndrojnë në shtëpi kur janë të sëmurë, “tha ai. Zvicra ka regjistruar më shumë se 2.6 milionë raste Covid-19 dhe mbi 12,500 vdekje gjatë pandemisë dhe aktualisht ka një shkallë vaksinimi prej 70 për qind.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *