Shpërndaje lajmin

Numri i njerëzve që jetojnë në Zvicër po rritet ndërsa popullsia po plaket gjithnjë e më shumë, sipas shifrave të reja zyrtare.
Thuhet shumë për popullsinë e Zvicrës pasi ajo i afrohet shifrës 9 milionëshe.
Nga njëra anë, shumë njerëz duke përfshirë bizneset dhe punëdhënësit e tjerë duan të shohin rritjen e popullsisë zvicerane përmes emigracionit për të ndihmuar në plotësimin e vendeve të lira të punës.
Por të tjerë, duke përfshirë politikanë që anojnë në të djathtën e qendrës – kanë folur për frikën e tyre se popullsia e Zvicrës po rritet shumë shpejt dhe po grumbullon presion mbi infrastrukturën, shkruan The Local.
A po rritet vërtet popullsia?
Në fund të vitit 2022, më shumë se 8.8 milionë njerëz jetonin në Zvicër, një rritje prej 0.9% krahasuar me vitin 2021, tregojnë shifrat.
Krahasuar me vendet e BE-së, Zvicra regjistroi një normë të ngjashme rritjeje me Danimarkën dhe Lihtenshtajnin (+1,0% secila). Në krye të tabelës ishin Malta, Islanda dhe Republika Çeke (me ritme rritjeje prej rreth +3%). Në pjesën e pasme, Greqia ka një rritje negative prej -0.6%.
Statistikat tregojnë se rritja e popullsisë në Zvicër po rritet me një ritëm më të ngadaltë se para vitit 2017, duke lëvizur midis +0.7% dhe +0.8% gjatë pesë viteve të fundit. Në vitin 2022 ka qenë pak mbi vlerat e viteve të mëparshme në +0,9%, përcjell albinfo.ch.
Sa shtetas të huaj jetojnë në Zvicër?
Nga gjithsej 8,815,400 banorë, 6,519,400 ishin shtetas zviceranë (74%) dhe 2,296,000 ishin shtetas të huaj (26%).
Numri i shtetasve zviceranë u rrit me 24,800 (+0,4% krahasuar me vitin 2021), ndërsa numri i banorëve të huaj të përhershëm u rrit me 51,800 (+2,3% krahasuar me 2021).
Popullsia në kantonin e Schaffhausen pa rritjen më të fortë, me një rritje prej 1.5% krahasuar me një vit më parë.
Popullsia rezidente zvicerane u rrit më shumë në vitin 2022 në kantonin e Friburgut (+0,8%), ndërsa popullsia rezidente e huaj u rrit më shumë në kantonin e Nidwalden (+6,7% ose 456 persona).
Migrimi është faktori kryesor që nxit rritjen e popullsisë së Zvicrës, tha Zyra Federale e Statistikave, shkruan The Local.
Në vitin 2022, Zvicra regjistroi 190,900 njerëz që vinin për të jetuar në vend. Prej tyre, 21,800 ishin shtetas zviceranë dhe 169,100 ishin të huaj.
Rreth 122,100 njerëz u shpërngulën jashtë vendit nga Zvicra, duke përfshirë 31,300 shtetas zviceranë dhe 90,900 shtetas të huaj. Kjo do të thotë se si emigracioni ashtu edhe emigracioni u rritën krahasuar me vitin 2021 (përkatësisht +15.2% dhe +4.6%). Megjithatë, duhet theksuar se ishte më e vështirë të lëvizte mes vendeve gjatë pandemisë Covid, e cila ishte ende duke pasur një ndikim në vitin 2021.
 
Në vitin 2022, shtetasit gjermanë ishin grupi më i madh i njerëzve që u shpërngulën në Zvicër, duke llogaritur 24,200 imigrime. Numri i shtetasve zviceranë që lëvizën në Zvicër ishte 21,800, përcjell albinfo.ch.
Në mesin e të huajve që emigruan apo emigruan, shtetasit gjermanë, italianë, francezë, portugezë dhe spanjollë ishin më të përfaqësuarit. Së bashku ata përbënin 46 për qind të imigrimeve dhe 51 për qind të emigrimeve të të huajve.
Bilanci i migracionit ndërkombëtar, d.m.th. diferenca midis personave që lëvizin në Zvicër nga jashtë dhe atyre që largohen, u rrit me 19,900 në 68,800 persona. Në kantonet Basel-Land, Basel-Stadt dhe Appenzell Ausserrhoden, ndryshimi në përqindje në migrimin neto ndërkombëtar krahasuar me vitin 2021 ishte më i madhi. Glarus është i vetmi kanton që regjistroi një rënie të migrimit neto në krahasim me vitin 2021, shkruan The Local.
Si po ndryshon plakja demografike përbërjen e popullsisë?
Popullsia e Zvicrës vazhdon të plaket pasi njerëzit jetojnë më gjatë – një trend që shihet në shumë vende të tjera, përfshirë Gjermaninë fqinje.
Numri i njerëzve të moshës 65 vjeç e lart u rrit nga mbi 1.6 milion në mbi 1.69 milion (+1.8%) midis 2021 dhe 2022. Ai u rrit në të gjitha kantonet krahasuar me vitin e kaluar, por ishte më i fortë në Zvicrën qendrore (+2.5%). veçanërisht në kantonet Schwyz dhe Obwalden (+3,0% secili).
Në vitin 2022, popullsia rezidente e përhershme e Zvicrës përbëhej nga 485,600 njerëz të moshës 80 vjeç e lart, krahasuar me 472,000 në vitin 2021 (+2,9%). Me përjashtim të Appenzell Innerrhoden, ku në këtë grupmoshë numërohej një person më pak se një vit më parë, të gjitha kantonet shënuan rritje. Rritja më e fortë u regjistrua në kantonin Nidwalden me 5.1% ose 121 persona më shumë.
Është rritur edhe numri i personave të moshës 100 vjeç e lart. Në vitin 2022, 1,948 persona në këtë grupmoshë jetonin në Zvicër, krahasuar me 1,888 në vitin 2021 (+3,2% – një rritje prej 60 personash), përcjell albinfo.ch.
Midis 2021 dhe 2022, rritja e atyre mbi 100 ishte më e madhe në kantonin e Thurgau. Në tre kantonet Nidwalden, Appenzell Ausserrhoden dhe Zug, numrat mbetën të pandryshuara dhe në 11 kantone ranë (Graubünden, Schaffhausen, Uri, Glarus, Appenzell-Innerrhoden, Cyrih, St. Gallen, Lucerne, Schwyz, Bern dhe Valais).
Gratë janë më të mëdha se burrat në popullsinë e plakur në Zvicër. Çdo e pesta grua (928,600 ose 20.9%) dhe çdo i gjashtë burrë (763 000; 17.4%) është më i vjetër se 64 vjeç. Përqindja e grave në popullatë rritet me moshën. Në mesin e njerëzve të moshës 80 vjeç e lart, 294.500 ishin gra (6.6 %) dhe 191.200 burra (4.4%). Ndërkohë, në kategorinë e ‘qindvjeçarëve dhe të moshuarve’ ka katër herë më shumë gra se burra (përkatësisht 1601 dhe 347), përcjell albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *