Popullsia e Zvicrës rritet me 0.8% për shkak të emigracionit

0
Shpërndaje lajmin

Popullsia e përhershme e Zvicrës arriti në 8,738,800 në fund të vitit 2021, që është 0,8% më shumë se në vitin 2020.
Kjo është brenda normës mesatare të rritjes vjetore të popullsisë gjatë pesë vjetëve të fundit, sipas shifrave të publikuara nga Zyra Federale e Statistikave të enjten. Në vitin 1960, popullsia ishte 5.36 milionë, transmeton albinfo.ch.
Arsyeja kryesore e rritjes së popullsisë ishte emigracioni. Pati një rritje prej 1.5% të personave që lëviznin në vend nga jashtë në krahasim me vitin 2020. Nga emigrantët, 13.4% ishin shtetas zviceranë. Rreth 68% ishin nga Evropa.
Shkalla e lëvizjes jashtë vendit ishte edhe më e madhe me një rritje prej 6.8% të emigracionit. Rreth 80% ishin shtetas të huaj. Rreth 28,700 shtetas zviceranë u shpërngulën jashtë vendit në vitin 2021.
Shtetasit e huaj përfaqësojnë 25.7% të popullsisë rezidente të përhershme në Zvicër. Numri i tyre u rrit me një ritëm pak më të shpejtë se popullsia zvicerane. Numri i shtetasve zviceranë u rrit me 0.5% (35.100 persona) ndërsa numri i banorëve të huaj të përhershëm u rrit me 1.5% (33.400 persona).
Një arsye tjetër për rritjen e popullsisë është se njerëzit jetojnë më gjatë. Gjatë vitit të kaluar, numri i personave të moshës 65 vjeç e lart u rrit më shpejt se rritja totale e popullsisë. Ishin 31,600 persona mbi 65 vjeç që përfaqësonin një rritje prej 1.9%. (+1,9%). Pjesa e tyre në popullsinë totale u rrit me 0,2 pikë përqindjeje.
Tek njerëzit 80 vjeç e lart, rritja ishte 3.0%. Rritja ishte edhe më e madhe për njëqindvjeçarët, të cilët panë një rritje prej 9.4% nga 2020 në 2021.
Gratë dhe shtetasit zviceranë janë më të përfaqësuar në popullatën e plakur sesa burrat. Vendi kishte 162 njëqindvjeçarë më shumë se një vit më parë. Në mesin e njëqindvjeçarëve, ka katër herë më shumë gra se burra, transmeton tutje albinfo.ch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *