Presidenti zviceran: Njerëzit që duan të udhëtojnë ‘do të duhet të vaksinohen’

Share

203762632 highres

Presidenti i Zvicrës, Guy Parmelin është i bindur se një çertifikatë e vaksinimit kundër Covid-19 së shpejti do të jetë e detyrueshme në fluturimet ndërkombëtare.

“Në të ardhmen, kushdo që dëshiron të udhëtojë do të duhet të vaksinohet”, ka thënë Parmelin në një intervistë me NZZ am Sonntag”.

Ai gjithashtu vuri në dukje se do ta konsideronte “të përshtatshme dhe të kuptueshme” që organizatorët e ngjarjeve masive si ndeshjet e futbollit ose koncertet, të miratojnë të njëjtën kërkesë, përcjell albinfo.ch.

“Këshilli Federal duhet të diskutojë ende se si duam ta rregullojmë këtë. Por unë do t’u jepja përparësi të madhe interesave të sigurisë “, shtoi ai.

Deri më sot, nuk ka asnjë detyrim të gjerë për udhëtarët ndërkombëtarë të paraqesin një test të vaksinimit para se të lejohen të hipin në aeroplan ose të hyjnë në shumicën e vendeve, megjithëse shumë kombe, përfshirë Zvicrën, kërkojnë një provë të testit negativ Covid-19.

Komentet e Parmelin përkojnë me debatin rreth pyetjes nëse personave të vaksinuar duhet t’u jepen privilegje të veçanta në Zvicër.

Deri më tani, Graubünden është kantoni i vetëm që u jep përfitime të caktuara njerëzve që kanë marrë të dyja dozat e vaksinës – për shembull, ata mund të lejohen të shmangin kërkesat e karantinës.

Sidoqoftë, pyetjet etike dhe ligjore në lidhje me këtë praktikë janë të shumta, përcjell tutje albinfo.ch.

“Në përgjithësi, pabarazitë në trajtimin që favorizojnë njerëzit e vaksinuar mund të justifikohen vetëm nëse vaksinimi mbron gjithashtu nga transmetimi i virusit dhe nëse të gjithë njerëzit që dëshirojnë të vaksinohen të kenë qasje në të”, tha Komiteti Kombëtar i Etikës në Mjekësinë Njerëzore (CNE) javën e shkuar.

Ndërsa hulumtimet tregojnë se vaksinimi ka të ngjarë të parandalojë transmetimin, pasi që vetëm dhjetë përqind e popullsisë zvicerane është vaksinuar.

CNE shtoi se “mund të jetë e justifikuar, në kushte të përshtatshme, të hiqen disa kufizime për njerëzit e vaksinuar dhe të kërkohet një certifikatë vaksinimi për aktivitete të caktuara të jetës së përditshme”.

Është gjithashtu e ligjshme që linjat ajrore të kërkojnë prova të vaksinimit, veçanërisht pasi është e vështirë të sigurohet një “mjedis mjaft i sigurt për të gjithë udhëtarët” në fluturimet e gjata, vuri në dukje CNE.

Ndërsa një shoqatë e grupeve të biznesit, Economiesuisse, mbështet dhënien e përfitimeve të caktuara për njerëzit e vaksinuar si një mënyrë për të ndihmuar rritjen e ekonomisë, disa politikanë kanë folur kundër kësaj praktike.

Partia Popullore Zvicerane e krahut të djathtë, për shembull, refuzon “diskriminimin shtetëror” ndaj njerëzve të pavaksinuar, veçanërisht për sa kohë që nuk ka doza të mjaftueshme në dispozicion për të gjithë.

“Privilegjet për njerëzit e vaksinuar do të nënkuptojnë gjithashtu vaksinimin e detyrueshëm”, sipas presidentit të partisë Marco Chiesa.


Share

Komente