December 3, 2021

Presidenti zviceran paralajmëron kombin që të përgatitet për mungesën e energjisë elektrike

Shpërndaje lajmin

Sipas Guy Parmelin, presidentit të Zvicrës, është e mundur që vendi të vuajë nga mungesa e energjisë elektrike për javë apo edhe muaj deri në vitin 2025.

E para është se nuk prodhon mjaftueshëm dhe duhet të importojë energji elektrike për të kënaqur kërkesën. Gjatë dimrit rreth 20% e energjisë elektrike të Zvicrës furnizohet nga Gjermania. Me heqjen graduale të bërthamës në Zvicër, ky hendek do të rritet, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

E dyta është se ajo mbështetet në energjinë elektrike nga vendet e BE -së për të mbyllur hendekun dhe marrëveshja aktuale e BE -së për ndarjen e energjisë elektrike është në harresë që nga viti 2018. Ndryshimet e planifikuara për vitin 2025 në mënyrën sesi BE -ja menaxhon energjinë elektrike mund të prishin status quo -në duke lënë Zvicrën për të arritur atë vetem Ndërprerja e njëanshme e Zvicrës e negociatave me BE në maj ndoshta nuk i ka ndihmuar shanset për të arritur një marrëveshje me bllokun.

Përveç kësaj, është duke u zhvilluar një tranzicion strukturor. Pasi vendosi të mbyllte reaktorët e saj bërthamorë, Gjermania kaloi në thëngjill, një formë kalimtare e prodhimit të energjisë elektrike që synon të heqë gradualisht deri në vitin 2035. Strukturisht, ky tranzicion mund ta bëjë të vështirë për Evropën të prodhojë energji të mjaftueshme elektrike. Ata që nuk prodhojnë energjinë e tyre elektrike rrezikojnë të kenë fikje, tha Stéphane Genoud, një ekspert në menaxhimin e energjisë në HES-SO, një universitet në Valais.

Muajin e kaluar, Guy Parmelin u tha konsumatorëve më të mëdhenj të energjisë elektrike në vend se Zvicra do të varet nga mbështetja e tyre në formën e konsumit të reduktuar nëse do të kishte mungesë, përcjell tutje albinfo.ch.

Parmelin përshkruan mungesën e energjisë elektrike si rrezikun më të madh me të cilin përballet Zvicra pas pandemisë. Ai parashikon mungesa që mund të zgjasin javë ose muaj. Kjo mund të kërkojë që fabrikat të shkurtojnë prodhimin, bankat të shkurtojnë orët e punës ose operatorët e transportit për të zvogëluar numrin e trenave dhe tramvajeve që lëvizin, tha ai. Presidenti gjithashtu u bëri thirrje individëve me konsum të lartë të energjisë elektrike të ndërpresin përdorimin e tyre në rast të mungesës.

Në Shtator 2021, qeveria i dërgoi letra 30,000 konsumatorëve të mëdhenj të energjisë elektrike, duke paralajmëruar mungesat e ardhshme të energjisë elektrike.

Kufizimet e konsumit nuk mund të përjashtohen. Gjatë mungesave, Këshilli Federal mund të kufizojë konsumin nëse thirrjet për reduktime vullnetare nuk janë të mjaftueshme.

Stephane Genoud i tha RTS se ai mendon se Zvicra është mbështetur në dafinat e saj dhe se ajo duhet të prodhojë më shumë energji të erës dhe diellit. Për të gazi është një pjesë thelbësore e zgjidhjes edhe nëse është kalimtare.

Brishtësia e furnizimit me energji elektrike nxjerr në pah një nga sfidat më të mëdha të reduktimit të emetimeve industriale, të strehimit dhe transportit. Shtimi i më shumë pajisjeve elektrike që shkatërrojnë emetimet, të tilla si pompat e nxehtësisë dhe makinat elektrike, në rrjetin elektrik mund të bëhet shumë shqetësues nëse nuk ka energji elektrike të mjaftueshme në rrjet për t’i fuqizuar ato. Përveç kësaj, pastrimi i energjisë elektrike duke hequr lëndët djegëse fosile nga prodhimi i energjisë elektrike nuk është i lehtë, veçanërisht kur bërthamor nuk është më një opsion.


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *