Propozimi në Zvicër: 24 orë punë në javë

0
Shpërndaje lajmin

Të Gjelbërit e Rinj të Zvicrës bëjnë thirrje për futjen e javës 24-orëshe të punës dhe një të ardhur bazë të pakushtëzuar që garanton jetesën e të gjithë njerëzve. Propozimi vjen me rastin e Ditës Botërore të Shëndetit Mendor.
“Me një javë pune 24 orë nënkuptojmë uljen e orarit të punës, duke ruajtur të njëjtën pagë. Kjo do të nënkuptonte një drejtësi më të madhe për të gjithë ata njerëz që kanë mundur të rrisin efikasitetin dhe produktivitetin e tyre përmes teknologjive të reja, por pa parë asnjë kompensim në vetvete, paga”, thuhet në një deklaratë të lëshuar nga Të Gjelbrit e Rinj. “Për më tepër, një reduktim i orëve të punës do të çonte në një përdorim më të qëndrueshëm të burimeve dhe më shumë kohë në dispozicion si për nevojat personale, ashtu edhe për ato sociale”, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.
“Shoqatat që merren me parandalimin dhe ndihmën në zonë kanë nisur së fundmi një thirrje për ndihmë”, thotë Noemi Buzzi, bashkëpresidente e Të Gjelbërve të Rinj Ticino, cituar në njoftimin për shtyp. “Klinikat psikiatrike janë të stërmbushura, listat e pritjes për vendet e terapisë po bëhen gjithnjë e më të gjata. Më shumë se 30% e atyre që punojnë ndihen të rraskapitur emocionalisht dhe vitin e kaluar mungesat nga puna për shkak të problemeve që lidhen me shëndetin mendor janë rritur me 20%. Na duhet shumë masa më konsistente dhe efektive për një shoqëri që është edhe mendërisht e shëndoshë. Kjo është e rëndësishme, por nuk mjafton, prandaj është thelbësore që problemi të futet në rrënjë”.
Krahas reduktimit të javës së punës, të Gjelbërit e Rinj do të dëshironin të ardhura bazë të pakushtëzuara, edhe nëse nuk ishin të përcaktuara qartë. “Zvicra është një nga vendet më të pasura në veriun global në botë, por varfëria është rritur që nga viti 2014 dhe së shpejti do të arrijë një normë të paqëndrueshme. Ne kemi nevojë për një vizion të qartë dhe konkret, megjithëse disa mund ta cilësojnë atë si utopik. Mbrojtje gjithëpërfshirëse sociale jo vetëm që lufton varfërinë, por krijon mundësi që të gjithë njerëzit të kryejnë punë vullnetare apo të kujdesen për të afërmit, pa pasur frikë nga ulja e pagës”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *