Protesta pro-Palestinës arrin në Universitetin e Bernës

0
Shpërndaje lajmin

Protesta e studentëve pr-Palestinës ka mbërritur në Universitetin e Bernës. Të dielën në mbrëmje, rreth 60 njerëz pushtuan ndërtesën Unitobler të Universitetit në lagjen Länggass, siç raportohet nga një korrespondent për agjencinë e lajmeve Keystone-SDA.
Sipas një zëdhënësi, shumica e protestuesve ishin studentë nga Universiteti i Bernës. Megjithatë, në protestë janë të ftuar të marrin pjesë edhe të gjithë personat e tjerë, transmeton albinfo.ch.
Në një deklaratë, protestuesit akuzojnë menaxhmentin e universitetit se ka mbajtur një qëndrim të qartë politik në konfliktin e Lindjes së Mesme. “Punonjësit pro-palestinezë po censurohen. Ndërkohë, marrëdhëniet akademike janë ruajtur me institucionet izraelite. Kjo duhet të ndalet”, thuhet në deklaratë.
“I bëjmë thirrje universitetit të respektojë protesten paqësore dhe të hyjë në dialog me ne”, thuhet në deklaratë. Fillimisht nuk kishte asnjë deklaratë nga universiteti. Protestat pro Palestinës u zhvilluan gjithashtu në Gjenevë, Lozanë dhe Cyrih javën e kaluar.
Në Bernë, Universiteti vendosi në fillim të vitit të shpërbëjë Institutin e Lindjes së Mesme në formën e tij aktuale. Kjo ishte në përgjigje të rezultateve të një hetimi administrativ pasi një pedagog në institut bëri komente mbështetëse në lidhje me sulmin e Hamasit ndaj Izraelit.
Të dielën, protestuesit folën për “censurë që sulmon lirinë akademike të punonjësve që janë kritikë dhe solidarë me Palestinën”. Kjo klimë represive do të thotë se Universiteti i Bernës nuk po përmbush rolin e hapësirës “progresive” që dëshiron të jetë.
Ndërkohë, ata kanë kontaktuar me bordin ekzekutiv të universitetit menjëherë pas fillimit të aksionit. Ata u thanë përfaqësuesve të mediave se nuk donin të ndërprisnin operacionet duke filluar nga e hëna.
“Ne thjesht po marrim hapësirë në mënyrë që të tërheqim vëmendjen ndaj shqetësimeve tona. Ne do të qëndrojmë për aq kohë sa të jetë e nevojshme”, thanë ndër të tjera aktivistët.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *