Pse Bazeli do të bëhet kryeqyteti i marihuanës në Zvicër

0
Shpërndaje lajmin

Megjithëse Zvicra ka një politikë liberale në lidhje me shpërndarjen e heroinës, përdorimi i marihuanës është ende i paligjshëm.
Megjithatë, kjo mund të ndryshojë së shpejti – një komision parlamentar vendosi në tetor 2021 që droga nuk duhet të ndalohet më dhe testi i parë pilot që fokusohet në përdorimin rekreativ të marijuanës do të fillojë këtë verë në Bazel. Ky projekt i përbashkët i Universitetit të Bazelit, Klinikave Psikiatrike Universitare dhe Departamentit të Shëndetësisë të Kantonit të Bazelit synon të testojë shitjen e kanabisit në farmaci, nën “kushte të rrepta dhe … mbështetje shkencore. Qëllimi është të marrim mësime të dobishme për përcaktimin e legjislacionit të ardhshëm të kanabisit”, thanë autoritetet shëndetësore. Por nëse jeni banor i Bazelit dhe mendoni se do të jeni në gjendje të shkoni në një farmaci dhe të kërkoni një dozë, shpresat tuaja të mëdha do të shkatërrohen. Kjo për shkak se “kushtet e rrepta” të lartpërmendura nënkuptojnë se kanabisi do të kufizohet shumë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Për shembull, ai mund të përfshijë vetëm 400 vullnetarë të rritur të parazgjedhur “me përvojë të mëparshme të kanabisit” dhe gjendja shëndetësore e të cilëve do të duhet të monitorohet vazhdimisht. Përveç kësaj, produktet e kanabisit duhet të plotësojnë kërkesat e cilësisë së lartë dhe të vijnë nga kulturat organike zvicerane.
Kjo është ajo që ne dimë për studimin e Bazelit deri më tani
Sipas një raporti në Blick, kanabisi do të merret nga “kampusi i kërkimit” i Pure Holding AG në Zeiningen, Aargau, ku aktualisht po rriten më shumë se 8,000 lloje të ndryshme kanabisi. Vendi “do të bëhet furnizuesi ekskluziv i projektit të parë pilot të shpërndarjes së kanabisit në Bazel”, tha Blick. “Kemi kaluar dy vitet e fundit duke u përgatitur për këtë projekt pilot. Që atëherë, ne kemi qenë në gjendje të testojmë se cila varietet specifik i THC-së është më i përshtatshmi për Bazelin”, tha Lino Cereghetti, një biolog në Pure Holding. Gjithsej, katër lloje lulesh dhe dy lloje hashashi do të jenë në dispozicion të vullnetarëve përmes 10 farmacive të përzgjedhura të Bazelit. Disa nga produktet përmbajnë më shumë THC – substanca aktive kryesisht përgjegjëse për ndjenjën e “të lartë” – ndërsa të tjerët përmbajnë më pak, përcjell tutje albinfo.ch.
Është interesante se çmimet do të përputhen me tregun e zi lokal, i cili “përfaqëson midis 8 dhe 12 franga për gram, në varësi të produktit dhe përmbajtjes së THC”, tha Cereghetti. “Me këto prova, ne duam të ofrojmë një pasqyrë se si mund të duket një rregullore funksionale [kanabisi]”, shtoi ai.
Dhe sipas Lavinia Flückiger, bashkëdrejtoreshë e studimit, “Qëllimi ynë është të zbulojmë se si një shpërndarje e rregulluar e kanabisit ndikon në sjelljen e konsumimit të njerëzve dhe shëndetin fizik dhe mendor”. Nëse jeni të shqetësuar se bari është më i gjelbër në Bazel, mos u shqetësoni: projekte të tjera të ngjashme do të zhvillohen në qytete të tjera zvicerane në një datë të mëvonshme, përcjell tutje albinfo.ch.
Po në lidhje me marihuanën mjekësore?
Barnat që përmbajnë kanabis duhet të licencohen, sipas një faqeje qeveritare. Në Zvicër aktualisht është miratuar për përdorim vetëm një produkt, Sativex, dhe “mjekët lejohen ta përshkruajnë atë në raste të caktuara të sklerozës së shumëfishtë. Ai përmban THC, por edhe një substancë që frenon efektin e tij dehës”.
Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) mund të japë gjithashtu miratim të jashtëzakonshëm për përshkrimin e produkteve medicinale me bazë kanabisi në përgjigje të një kërkese nga një mjek në një rast specifik.
Megjithatë, një amendament i Ligjit për Drogat Narkotike i propozuar nga Këshilli Federal u miratua gjerësisht në tetor, i cili hap rrugën për mjekët zviceranë që të përshkruajnë kanabis në të ardhmen për të ndihmuar pacientët e tyre të lehtësojnë dhimbjen e kancerit, sklerozës së shumëfishtë dhe sëmundjeve të tjera të rënda, siç ndodh aktualisht në shumë vende të tjera evropiane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *