Shpërndaje lajmin

Brexit e ka bërë më të komplikuar lëvizjen në BE për britanikët, por është larg të qenit e pamundur dhe në fakt më shumë se 40,000 leje qëndrimi për herë të parë iu dhanë britanikëve në vitin 2022.
Një tregues i tendencave më të fundit vjen nga të dhënat për lejet e qëndrimit për herë të parë të mbledhura nga autoritetet kombëtare dhe të publikuara nga Eurostat, zyra statistikore e BE-së.
Në vitin 2022, del se vendet e BE-së lëshuan leje qëndrimi për herë të parë për 43,497 shtetas britanikë, një numër që rritet në 46,977 kur shtohet Zvicra, shkruan The Local.
Të dhënat tregojnë se sa njerëz u shpërngulën në këto vende për punë, studime, bashkime familjare ose ‘arsye të tjera’ (që përfshin daljen në pension ose çdo lloj qëndrimi pa të drejtë pune), mbrojtje ndërkombëtare (përjashtuar ukrainasit) ose skema të tjera të veçanta qëndrimi.
Në shumicën e vendeve, kategoria ‘të tjera’ përbëhet kryesisht nga pensionistë, pwrcjell albinfo.ch.
Spanja ishte vendi i BE-së që lëshoi numrin më të madh të lejeve të para të qëndrimit për qytetarët britanikë (10,158), e ndjekur nga Franca (7,927), Gjermania (6,005), Holanda (3,640), Zvicra (3,480), Italia (3,251) dhe Danimarka ( 2081). Suedia erdhi menjëherë pas Portugalisë (1760) dhe Austria lëshoi 698 leje qëndrimi për britanikët.
Arsyet pse britanikët u shpërngulën në këto vende, megjithatë, janë krejt të ndryshme.
Në përgjithësi, shumica e lejeve të qëndrimit ishin për punësim dhe arsye të tjera (rreth 14,000, ose 30 për qind secila), e ndjekur nga bashkimet familjare (11,500) dhe arsimimi (7,300), shkruan The Local.
Vendet kryesore ku u zhvendosën britanikët për punësim ishin Franca (3,182), Zvicra (2,073), Gjermania (1,800), Holanda (1,708), Danimarka (1,443), Spanja (955) dhe Suedia (557). Ndër vendet e mbuluara nga The Local, Italia dhe Austria ndoqën nga distanca (përkatësisht 308 dhe 182).
Për sa i përket lejeve të qëndrimit për arsye të tjera, si pensioni, në krye të listës ishte Spanja (4,400 leje qëndrimi të para për britanikët), e ndjekur nga Gjermania (2,868), Italia (2,141), Franca (1,760) dhe Portugalia (783). ). Shumë më poshtë në listë ranë Austria (241), Suedia (162) dhe Zvicra (100), pwrcjell albinfo.ch.
Vendet që kanë lëshuar numrin më të madh të lejeve të para të qëndrimit për shtetasit britanikë për qëllime shkollimi ishin Franca (1,901) dhe Spanja (1,811). Më pak studentë britanikë shkuan në Gjermani (506), Zvicër (420), Suedi (295), Danimarkë (288) dhe Itali (193).
Numri më i madh i bashkimeve familjare u regjistrua gjithashtu në Spanjë (2,992) dhe Francë (1,084), e ndjekur nga Holanda (1,038), Zvicra (887), Gjermania (831), Suedia (746) dhe Italia (609), shkruan The Local.
Shumica dërrmuese e të gjitha lejeve (mbi 35,000) janë lëshuar për 12 muaj ose më shumë.
Para Brexit, britanikët nuk kishin nevojë për leje qëndrimi për të jetuar në BE, kështu që nuk mund të bëhen krahasime të drejtpërdrejta me lëvizjen e para 2000 – të dhënat nga 2020 dhe 2021 ka të ngjarë të ndikohen nga kufizimet Covid-19 dhe tranzicioni pas Brexit.
Shifrat nuk përfshijnë britanikët që ishin tashmë rezidentë në BE përpara 31 dhjetorit 2020 – pasi ato trajtoheshin nën një regjim tjetër të mbuluar nga Marrëveshja e Tërheqjes – por ato mund të përfshijnë disa njerëz që po bashkohen me anëtarët e familjes që tashmë banojnë në BE, pwrcjell albinfo.ch.
Për t’i vënë gjërat në perspektivë, vendet e BE-së lëshuan më shumë se 3.6 milionë leje qëndrimi të parë për shtetasit jo-BE në vitin 2022, një rritje prej 26% krahasuar me vitin 2021. Në vitin 2019, para pandemisë, numri ishte rreth 3 milionë.
Gjermania dha numrin më të madh (538,690 ose 15 për qind të totalit), e ndjekur nga Spanja (457,412), Italia (337,788) dhe Franca (324,200). Gjermania shënoi rritjen më të madhe krahasuar me vitin 2021, +190%, kryesisht për arsye familjare dhe të tjera.
Arsyet e punësimit përbënin 42% të të gjitha lejeve të para të qëndrimit të lëshuara në BE në vitin 2022, me rreth 1.6 milionë leje, ndërsa arsyet familjare përbënin 24%, arsyet e tjera 21% dhe arsimin 13%, shkruan The Local.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *