September 25, 2021

Pse kaq shumë njerëz zgjedhin dy pasaporta?

Shpërndaje lajmin

46 përqind e banorëve të Gjenevës janë shtetas të dyfishtë – njerëz që marrin pasaportën zvicerane duke ruajtur ende kombësinë e vendit të tyre të origjinës.

Me mbi 200 organizata ndërkombëtare – përfshirë agjencitë e Kombeve të Bashkuara dhe OJQ të shumta – të vendosura në territorin e saj, është e kuptueshme që rreth 40 përqind e popullsisë së përhershme të Gjenevës, pak më shumë se 620,000 është e huaj.

Dhe 46 përqind e popullsisë zvicerane të moshës 15 vjeç ose më shumë që banon në Gjenevë ka kombësi të dyfishtë, deri tani niveli më i lartë në vend, sipas statistikave federale dhe kantonale, shkruan The Local, pwrcjell albinfo.ch.

Kjo tabelë nga Zyra Federale e Statistikave (FSO) tregon se Gjeneva është shumë përpara kantoneve të tjerë në numrin e dy-shtetasve.

Pse kaq shumë njerëz zgjedhin dy pasaporta?

Përfitimi më i dukshëm i shtetësisë së dyfishtë është aftësia për të jetuar dhe votuar në të dy vendet, pa pasur nevojë të heqësh dorë nga asnjë e drejtë në asnjërën.

Këto numra u përkasin vetëm atyre që jetojnë përgjithmonë në Gjenevë – domethënë, ato nuk përfshijnë 90,000 udhëtarë ndërkufitarë të punësuar në kanton.

Kjo është ajo që dimë për këta dy-shtetas

Nuk është për t’u habitur, duke pasur parasysh afërsinë e Gjenevës me Francën dhe ngjashmërinë e saj gjuhësore, shumica e dy-shtetasve që jetojnë në kanton – 27 përqind – janë gjithashtu shtetas francezë, sipas Zyrës së Statistikave Kantonale (OCSTAT).

Ata ndiqen nga italianët (17 përqind), dhe spanjollët dhe portugezët (të dy 9 përqind).

Lindja kundrejt natyralizimit

Të lindurit në Zvicër nuk do të thotë që personi është automatikisht zviceran.

Nëse prindërit e tyre kanë lindur jashtë vendit dhe mbajnë vetëm pasaporta të huaja, një person nuk do të marrë shtetësinë zvicerane nga lindja.

Edhe pse ata kanë jetuar tërë jetën e tyre në Zvicër, ata kanë të njëjtën kombësi si prindërit e tyre dhe do të vazhdojnë të konsiderohen si të huaj – derisa të mos natyralizohen.

Në rastin e Gjenevës, 63 përqind e bi-shtetasve u natyralizuan, ndërsa 37 përqind kanë pasur kombësi zvicerane që nga lindja dhe kanë marrë një të dytë më vonë, sipas OCSTAT.

Francezët në Gjenevë shquhen për përqindjen e tyre të lartë të shtetasve të dyfishtë nga lindja (60 përqind). Për italianët dhe spanjollët, pjesa e dy shtetasve nga lindja është përkatësisht 38 për qind dhe 34 për qind.

Portugezët ishin të fundit që emigruan në kanton, kështu që numri i shtetasve të dyfishtë nga lindja në këtë komunitet është vetëm 10 përqind. E njëjta gjë vlen për vendet e tjera të imigracionit të fundit.

Si krahasohet Gjeneva me pjesën tjetër të Zvicrës?

Siç tregon grafiku i mësipërm, me 46 përqind, Gjeneva ka përqindjen më të madhe të shtetasve të dyfishtë.

Vaud është radhë (30 përqind), pasuar nga Ticino (28 përqind), Bazeli (25 përqind) dhe Cyrihu (23 përqind).

Në mbarë vendin, italianët përbëjnë pjesën më të madhe të shtetasve të dyfishtë (23 përqind), përpara francezëve (12 përqind) dhe gjermanëve (8 përqind).

 

 


Shpërndaje lajmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *