Pse mund të keni të drejtë për ulje të qirasë në Zvicër – dhe si ta merrni atë

Shpërndaje lajmin

Norma e fundit publikohet çdo tre muaj dhe qiramarrësit mund të kontrollojnë tarifën aktuale kundrejt shifrës në kontratë. Nëse norma e interesit referencë ka rënë që kur ata kanë nënshkruar kontratën e tyre, ata mund të aplikojnë për uljen e qirasë së tyre, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Norma e referencës ka mbetur e qëndrueshme në 1.5 për qind që nga qershori 2017, por nëse keni jetuar në pronën tuaj aktuale me qira që përpara kësaj kohe, mund të keni të drejtë për një ulje të qirasë.
Ndërsa ky reduktim nuk është i garantuar, ju mund të përfundoni duke kursyer qindra franga në vit.
Dhe duke folur për një normë të mundshme të mëtejshme interesi në një të ardhme jo shumë të largët, ia vlen të mbani një sy në shifrën e referencës edhe nëse keni nënshkruar kontratën tuaj të fundit të qirasë kohët e fundit.
Por një studim i fundit nga konsulentët zviceranë të pronave IAZI tregon se vetëm rreth një e treta e qiramarrësve zviceranë përfitojnë nga rënia e normës së interesit referencë për të aplikuar për qira më të ulëta. Dhe kjo është edhe më befasuese duke pasur parasysh qiratë e larta aktuale në vend, përcjell tutje albinfo.ch.
Pse më shumë njerëz nuk aplikojnë për një zbritje të qirasë?
Pra, pse njerëzit nuk po aplikojnë për këtë ulje të qirasë?
“Një pjesë e problemit është se njerëzit thjesht nuk dinë për të,” tha për The Local kohët e fundit presidentja e shoqatës zvicerane të qirave MV, Natalie Imboden.
“Një çështje tjetër është se disa njerëz nuk aplikojnë sepse janë të shqetësuar se do të rrezikojë marrëdhëniet e mira me qiradhënësin e tyre,” tha ajo.
“Në rastin më të keq, ata kanë frikë se do të dëbohen nëse kërkojnë uljen e qirasë së tyre,” shpjegoi ajo.
Por presidenti i MV-së tha se qiramarrësit kishin të drejtë ligjore të kërkonin ulje dhe nuk kishin arsye të frikësoheshin nga ndonjë pasojë.
Ndërkohë, e fundit por jo më pak e rëndësishme, Imboden tha se shumë qiramarrës zgjodhën të mos aplikonin për shkak të përpjekjeve të përfshira.
“Fakti është se qiramarrësit duhet të marrin vetë iniciativën dhe kjo i dekurajon njerëzit,” tha ajo për The Local.
Megjithatë, Imboden ishte e prirur të theksonte se procesi është përgjithësisht i drejtpërdrejtë, duke kërkuar vetëm disa hapa, megjithëse ajo vuri në dukje se, siç ndodh shpesh në Zvicër, mund të ketë dallime kantonale dhe komunale.
Si të aplikoni për uljen e qirasë
Ajo që vijon është një udhëzues i përafërt për të aplikuar për uljen e qirasë nga pronari juaj.
Kontrolloni normën tuaj të interesit të referencës
Siç u përmend më lart, hapi i parë kur bëhet fjalë për aplikimin për një ulje të qirasë është të kontrolloni normën e interesit të referencës në kontratën tuaj të qirasë kundrejt normës aktuale. Nëse norma në kontratën tuaj është më e lartë se norma aktuale, duhet të konsideroni të kërkoni një ulje.
Për të marrë një ide të përafërt se sa mund të kurseni në të ardhmen, mund të përdorni një kalkulator në internet si ai i ofruar nga faqja e internetit e krahasimit Comparis (në anglisht), ose kalkulatori më i fuqishëm i ofruar nga MV (në gjermanisht). Asloca, shoqata e të drejtave të qiramarrësve në pjesën frëngjishtfolëse të Zvicrës ka gjithashtu një kalkulator (në frëngjisht).
Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se të gjithë llogaritësit e mësipërm ofrojnë vetëm një ide të përafërt të asaj që mund të keni të drejtë pasi çdo situatë është e ndryshme.
Mbani në mend gjithashtu se çdo ulje e mundshme e qirasë ka të ngjarë të kompensohet pjesërisht nga inflacioni dhe kostot më të larta të funksionimit nga ana e pronarëve – megjithëse në shumë raste ndikimi i këtyre rritjeve duhet të jetë minimal.
Dërgoni një letër duke kërkuar uljen e qirasë te qiradhënësi juaj
Hapi tjetër është t’i dërgoni një letër me postë rekomande pronarit tuaj duke kërkuar uljen e qirasë në bazë të një rënie të normës së interesit referencë.
Ekziston një shabllon në anglisht për këtë letër në faqen e internetit të Comparis. Faqja ofron gjithashtu shabllone në gjermanisht, frëngjisht dhe italisht.
Kini parasysh se ju duhet t’ia dërgoni këtë letër pronarit tuaj përpara fillimit të periudhës së njoftimit të ardhshëm për qiranë tuaj. Për shembull, nëse kontrata juaj thotë se mund ta përfundoni marrëveshjen tuaj të qirasë më 31 mars, duhet të dërgoni kërkesën tuaj për uljen e qirasë deri më 31 dhjetor. Kjo do të sigurojë që ulja e qirasë suaj të hyjë në fuqi më 1 prill.
Ju nuk do të merrni pagesën e kthimit për qiranë shtesë që keni paguar përpara se të aplikoni për uljen e qirasë, kështu që nuk vlen të uleni dhe të prisni.
Çfarë duhet të bëj nëse kërkesa ime për ulje refuzohet?
Pronari duhet t’i përgjigjet kërkesës tuaj brenda 30 ditëve.
Nëse qiradhënësi juaj refuzon kërkesën tuaj për uljen e qirasë dhe ju nuk besoni se vendimi është i drejtë ose i justifikuar, mund të kërkoni një seancë dëgjimore ndërmjetësimi. Përsëri, ju duhet të filloni këto procedura brenda 30 ditëve.
Është e rëndësishme të kontrolloni me kujdes përgjigjen që merrni nga pronari juaj. Siç paralajmëron MV, disa pronarë vendosin automatikisht kostot totale të funksionimit në 1 përqind të qirasë totale, megjithëse maksimumi ligjor është 0.5 përqind.
MV paralajmëron gjithashtu se disa pronarë përpiqen të shmangin uljen e qirave në një pronë duke argumentuar se qiraja që paguani është në përputhje me pronat e tjera të ngjashme në zonën ku jetoni. Në raste të tilla, ju duhet t’i drejtoheni një bordi ndërmjetësimi pasi në fakt është shumë e vështirë për qiradhënësit t’u ofrojnë ndërmjetësuesve prova të mjaftueshme se ky është rasti.
Ku mund të marrë ndihmë?
Nëse keni nevojë për këshilla, mund të kontaktoni një avokat ose një nga organizatat e të drejtave të qiramarrësve të Zvicrës. Këto ofrojnë këshilla me një tarifë të reduktuar për publikun, ndërsa anëtarët marrin përfitime të mëtejshme.
Në pjesën gjermanishtfolëse të vendit, MV i ofron këto shërbime. Në pjesën frëngjishtfolëse të vendit mund të kontaktoni Asloca dhe në Zvicrën italisht-folëse mund të kontaktoni me Associazione Svizzera Inquilini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.