Shpërndaje lajmin

Sa herë na ka ndodhur të harrojmë ku i kemi lënë syzet, pa e kuptuar se i kemi në sy, apo telefonin pa e kuptuar që e kemi në dorë.
Harresa të tilla periodike janë shumë stresuese në jetën e përditshëm dhe nuk kursejnë asnjë moshë. Humbja e kujtesës besohet rëndom se ndodh si pasojë e plakjes, por kjo nuk është domosdoshmërisht e tillë.
Si ndikon gërrhitja tek humbja e kujtesës?
Studimet kanë treguar se gërrhitja luan një rol të fortë tek humbja e kujtesës periodike.
Njeriu që gërhet nuk bën gjumë të qetë dhe përballet me apnean e gjumit. Kjo e fundit shkakton ndërprerje të shpeshtë të frymëmarrjes gjatë natës.
Një gjë e tillë pengon fazën REM ose e njohur ndryshe gjumi i thellë që është i dobishëm për funksionet e trurit dhe jo vetëm.
Apnea e gjumit ka ndikim të drejtpërdrejtë tek një zonë e trurit që është përgjegjëse për kujtesën e detyrave të thjeshta siç janë: gjetja e rrugës, çelësave e të tjerë.
Gjumi është jashtëzakonisht i rëndësishëm për kujtesën. Kur njeriu bën një gjumë të paqtë e të pandërprerë, truri akumulon kujtimet e ditës dhe i ruan ato në mënyrë efikase. Kjo është arsyeja përse nxënësit rekomandohet të flenë 10-12 orë përpara një provimi të rëndësishëm sepse do të kenë një kujtesë më të mirë të asaj që kanë studiuar.
Ekspertët thonë se nëse gërrhisni dhe zgjoheni të lodhur e të plogësht nuk duhet ta anashkaloni dhe të përpiqeni të gjeni një zgjidhje.
Çdo i rritur duhet të flejë nga 7 deri në 9 orë gjumë të pandërprerë çdo natë, as më pak e as më shumë.
Gjumi i tepërt, e sidomos ai letargjik nxit shfaqjen e sëmundjeve të trurit siç është demenca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *