Pse popullsia e Evropës pritet të tkurret?

0
Shpërndaje lajmin

“Italia po zhduket!” biznesmeni Elon Musk shkroi në Twitter për lajmin se niveli i lindjeve në vend është në nivelin më të ulët historik, ndërsa vdekshmëria mbetet e lartë.
Më 1 janar 2023, popullsia e Italisë ishte 58.85 milionë, 179,000 më e vogël se një vit më parë, pavarësisht nga një rritje prej 20,000 banorësh të lindur jashtë vendit. Në vitin 2022, vendi regjistroi më pak se 7 të porsalindur dhe më shumë se 12 vdekje për 1000 banorë, shkruan The Local, transmeton albinfo.ch.
Numri i 100-vjeçarëve megjithatë arriti në pothuajse 22,000, një rritje prej mbi 2,000 në vitin 2021 dhe niveli më i lartë ndonjëherë, sipas zyrës kombëtare të statistikave Istat.
Një popullsi në tkurrje dhe në plakje nuk është vetëm një tendencë italiane. Banorët në Bashkimin Evropian parashikohet të ulen me 27.3 milionë, ose 6 për qind, deri në vitin 2100 krahasuar me vitin 2022, tregojnë të dhënat më të fundit të zyrës statistikore të BE-së, Eurostat, transmeton tutje albinfo.ch.
Popullsia e BE-së, 451 milionë më 1 janar 2023, ka qenë në rritje të vazhdueshme në dekadat e fundit për shkak të rritjes së jetëgjatësisë dhe migrimit pozitiv neto (më shumë njerëz lëvizin në BE sesa largohen). Kjo pritet të vazhdojë, edhe pse me ritme më të ngadalta, deri në vitin 2029, kur do të fillojë të bjerë. Në disa vende të BE-së rënia do të ndodhë më herët, ndërsa në të tjera nuk do të shihet më vonë.
Kjo është situata për vendet e mbuluara nga The Local.
Rritja afatshkurtër e popullsisë
Popullsia e BE-së tashmë ka rënë në 2020 dhe 2021 për shkak të 1.2 milion vdekjeve shtesë të lidhura me pandeminë COVID-19. 2022 pati një rikuperim, edhe për shkak të ardhjes së pothuajse 4 milionë refugjatëve nga Ukraina.
Bazuar në supozimet në lidhje me tendencat e fertilitetit, vdekshmërisë dhe migrimit, Eurostat parashikon që popullsia e BE-së të arrijë kulmin në rreth 453 milionë njerëz në vitin 2025, pastaj ngadalë të bjerë në 420 milionë në vitin 2100.
Në Itali, popullsia tashmë ka filluar të bjerë dhe pritet të bjerë nga 59 milionë në 2022 në 50.1 milion në 2100 (-15 për qind). Për Spanjën rënia do të jetë nga 47.4 në 45.1 milionë (-5 për qind) pas një piku prej 50.5 milionë në 2045.
Megjithatë, rëniet më të mëdha janë parashikuar për Letoninë (-38 për qind), Lituaninë (-37 për qind) dhe Greqinë (-31 për qind).
Nga ana tjetër, Luksemburgu, Malta, Suedia, Irlanda, Qiproja, Belgjika, Austria, Danimarka, Holanda dhe Gjermania do të shohin rritjen e popullsisë së tyre deri në vitin 2100.
Numri i banorëve parashikohet të rritet nga 10.4 në 13.2 milion (+27 për qind) për Suedinë dhe nga 8.9 në 9.5 milionë (+6 për qind) për Austrinë. Popullsia në Danimarkë pritet të rritet nga 5.8 në 6.1 milionë (+4 për qind), por do të jetë në rënie nga viti 2075. Gjermania gjithashtu do të përjetojë rritje të popullsisë, nga 83.2 në 2022 në 84.1 milionë (+1 për qind) në 2100, pas një kulm prej 85.2 milionë në 2030.
Për Francën popullsia do të mbetet rreth 68 milionë, pasi të arrijë në 70.7 milionë rreth vitit 2045.
Popullsia e Norvegjisë dhe Zvicrës, të cilat nuk janë në BE, do të shohin gjithashtu një rritje të madhe, nga 5.4 në 6.7 milionë (+24 për qind) dhe nga 8.7 në 10.1 milionë (+15 për qind) përkatësisht në vitin 2100 gjatë vitit 2022, transmeton tutje albinfo.ch.
Këto parashikime “kanë një horizont të gjatë kohor, që do të thotë se sa më shumë largohemi nga viti i parë i vëzhguar (2022), aq më shumë zvogëlohet saktësia e tyre,” tha një zëdhënës i Komisionit Evropian për The Local.
“Në parim, lindshmëria dhe migrimi janë përcaktuesit kryesorë të ndryshimit të popullsisë. Të dhënat tregojnë për rënien e vazhdueshme të normës totale të lindshmërisë për pothuajse të gjitha vendet e BE-së gjatë dekadave të fundit dhe për paqëndrueshmërinë e lartë të migracionit, veçanërisht për shkak të situatës në Siri dhe Ukrainë”, shtoi ai.
Për Italinë dhe Spanjën, “rënia duhet parë si rezultat i tendencave të përgjithshme të lindshmërisë, vdekshmërisë dhe migrimit. Rënia e vazhdueshme e normës së lindshmërisë në të kaluarën dhe paqëndrueshmëria e lartë e migracionit për të dy vendet luan një rol kyç në rezultatet e parashikuara”, vijoi zëdhënësi.
“Për vendet me rritje të parashikuar të popullsisë, shpjegimi është përsëri në ndikimin e kombinuar të tendencave të lindshmërisë, vdekshmërisë dhe migrimit. Rezultati për Gjermaninë, e cila ka një fluks të lartë migracioni, nxitet veçanërisht nga supozimi i rritjes së lindshmërisë”, tha ai.
Më pak të rinj, më shumë të moshuar
Në të njëjtën kohë, përqindja e fëmijëve dhe të rinjve (nga 0 deri në 19 vjeç) në popullsinë e përgjithshme parashikohet të bjerë nga 20 përqind në 2022 në 18 përqind deri në fund të shekullit. Ky projeksion ka të bëjë me të gjitha vendet e mbuluara nga The Local, me përjashtim të Gjermanisë, ku përqindja e të rinjve duhet të rritet nga 18.6 për qind në 2022 në 19.5 për qind në 2100.
Përqindja e njerëzve në moshë pune (20-64 vjeç) pritet gjithashtu të bjerë, nga 59 për qind në vitin 2022 në 50 për qind në vitin 2100, me të gjitha vendet tona të prekura.
Nga ana tjetër, proporcioni i personave të moshës 65 vjeç e lart parashikohet të rritet. Në veçanti, përqindja e atyre të moshës 80 e lart parashikohet të jetë më shumë se dyfish, nga 6 për qind në 15 për qind të popullsisë së përgjithshme. Në Itali dhe Spanjë kjo do të arrijë në 16 për qind, ndërsa në vendet e tjera të mbuluara nga The Local proporcioni do të jetë rreth 13-14 për qind.
100-vjeçarët, në lulëzim
Megjithatë, tendenca më e habitshme ka të bëjë me njerëzit që parashikohet të bëhen 100 vjeç ose më shumë deri në vitin 2100. Numri i tyre i përgjithshëm pritet të rritet më shumë se 14 herë, nga 126,056 në 2022 në 1.8 milionë në 2100. Nga këta, më shumë se 1.3 milionë do të jenë gra.
Në Danimarkë numri i njëqindvjeçarëve pritet të rritet nga 1,220 në 2022 në 24,004 në 2100; në Gjermani nga 23,513 në 318,927; në Spanjë nga 14,288 në 244,341; në Francë nga 29,209 në 313,489; në Itali nga 19,714 në 242,073; në Austri nga 1,677 në 33,550; në Suedi nga 2,662 në 43,840; në Norvegji nga 1,309 në 25,786 dhe në Zvicër nga 1,888 në 40,132.
Por për të jetuar në një vend me një shans statistikisht më të lartë për t’u bërë 100, mund të jetë mirë të transferoheni në Islandë, e cila do të ketë një rritje 54-fish të njëqindvjeçarëve, nga 44 në 2022 në 2,389 në 2100, ose në Rumani, me një 50 -fishim, nga 1,294 në 64,496.
Ky artikull është publikuar në bashkëpunim me Europe Street News. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *